Германската строителна индустрия отчита ръст в приходите въпреки коронакризата

През първото тримесечие ръстът е с 11,6% спрямо същия период на 2019 г.

14:01 | 9 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Строителната индустрия в Германия продължава да регистрира високи приходи дори в условията на пандемия. През март секторът отчита 11,8% по-високи приходи на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба, предава Die Zeit.

Според изчисленията през първото тримесечие се наблюдава ръст с 11,6% спрямо същия период на предходната година. Броят на служителите в областта е нараснал с 2,2%.

Дърводелските услуги и инженерното дърводелство се представят най-добре. В сравнение с предходната година приходите в тези сегменти са се увеличили с една четвърт. Най-нисък ръст е регистриран в областта на хидротехниката, но и в този сегмент приходите нарастват - с 6.2%.

Въпреки доброто развитие пандемията все пак оказва влияние и върху строителния бранш. Според Федералната статистическа служба приемането на поръчки в сектора през март намалява след коригирано увеличение на цените с повече 10% в сравнение със същия месец на предходната година.

Основната строителна индустрия включва строителство на сгради, както и на пътища, железопътни линии и техника, също и строително инженерство. Статистиката на Федералната служба обхваща компаниите с най-малко 20 служители.