Тръмп още не е уведомил официално Германия за планираното изтегляне на войски

Редица германски депутати критикуват хода на Тръмп, който предвижда изтеглянето на близо 10 хил. американски военни

21:45 | 8 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че е получило официална позиция от Вашингтон относно плановете за изтеглянето на американски военни от Германия, съобщава Bloomberg. Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще изтегли близо 10 хил. военни от Германия, което засили напрежението между двете страни.

“Към момента няма официално потвърждение от властите в САЩ дали този план ще бъде изпълнен или не“, коментира министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер по време на пресконференция в Берлин. „В момента разполагаме само с информацията в медиите“, допълни тя.

Директивата на президента Доналд Тръмп да изтегли 9.5 хил. военни от Германия подчертава, че отношенията между Берлин и Вашингтон не са в най-доброто състояние.

„Факт е, че присъствието на американски военни в Германия е в полза на общата сигурност на НАТО, както и тази на САЩ в частност“, заяви Крамп-Каренбауер. „Това са фундаментите на нашето сътрудничество“, допълни тя.

Меркел и Тръмп на няколко пъти влизаха в спор по различни въпроси като международната търговия и стратегията за отбрана. Също така преди месец германският канцлер отхвърли предложението на Тръмп за провеждането на среща на високо равнище на страните от Г-7 през юни.

Американският президент отдавна настоява Германия да увеличи разходите си за отбрана. Освен това администрацията на Тръмп остро критикува подкрепата на Берлин за „Северен поток“ 2.

„Президентът наказва Меркел не само за отказа ѝ за поканата за среща на Г-7, но и за други нейни политически позиции“, написа в профила си в Twitter, Джим Таунсенд, бивш сътрудник по въпросите за европейската политика и НАТО в Пентагона. „Всичко е много прозрачно. Други съюзници в НАТО се чудят дали са следващите“, допълва той.

Редица депутати от германското правителството отправиха остри критики срещу решението на Тръмп за изтеглянето на военните, като по този начин американският контингент в страната ще се понижи с повече от една четвърт.