Възстановяването на търсенето донесе нови предизвикателства на автопроизводителите

Служителите в индустрията се тревожат, че възстановяването на смените увеличава риска от заразяване с Covid-19

19:55 | 8 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Възстановяването на търсенето донесе нови предизвикателства на автопроизводителите

Търсенето на автомобили в САЩ се възстановява по-бързо от очакваното, което подтикна Ford да започне производството на своя пикап F-150 в Мичиган тази седмица, пише Bloomberg.

Планът обаче предизвика критиките на някои служители въпреки допълнителните приходи, които могат да спечелят за извънредния си труд и смените през уикенда. Местният просъюз вече е подал жалба срещу Ford с искане компанията да направи повече, за да предпази служителите си от възможността за заразяване с Covid-19.

„Хората ще работят в непосредствена близост за повече часове на седмица“, твърди наскоро пенсиониран служител на компанията. „Видяхте какво се случи в месопреработвателните предприятия, където хората работят близо един до друг", добавя той. 

Ситуацията в Мичиган е показателна за индустрията, която навлиза в следващата фаза от отварянето след пандемията, в която заводите, които вече рестартираха производството преди четири седмици, започват да ускоряват отново линиите за асемблиране. Засега внимателно заложените планове на Ford и нейните конкуренти работят. Отделни случаи доведоха до затварянето на фабрики за кратко време заради дезинфекция, но като цяло компаниите успяват да избегнат големи огнища на заразени.

Служителите им обаче се опасяват, че пропуски в мерките за безопасност ще се появят след ускоряването на производството. С бързото възстановяване на смените в заводите си Ford и General Motors излагат на риск спокойствието, което успяха да създадат в служителите си, след почти два месеца на цялостно замразяване на дейността.

Съюзът на Обединените работници в автомобилната индустрия в Диърборн, Мичиган, настоява производството да бъде преустановено, докато всеки служител на компанията не бъде тестван за коронавирус. Представители на друга фабрика, произвеждаща F-150 в Мисури, миналата седмица обвиниха компанията в “отстъпление” от протоколите за сигурност. 

Според плана 

Ford заяви, че всичко до момента се случва по план. Представители на компанията посочиха, че не са запознати със случай на заразен служител във фабриките ѝ, нито пък за поставен под карантина човек, който да е дал положителен тест.

"Процесът работи и търсенето е налице, така че започваме да увеличаваме производството", заяви представител Ford. Той отбеляза, че компанията не излага служителите си на неоправдан риск.

GM регистрира случаи на заразени в своите заводи, след като в началото на април започна производството на лични предпазни средства, посочиха представители на компанията. В резултат 49 души са били поставени под карантина като част от усилията на компанията за проследяване на контактните лица, но нито един от тях не е дал положителен тест за Covid-19.

Новото нормално 

Автомобилните производители изискват от служителите да попълват ежедневни документи за скрининг на здравето, както и да носят предпазни средства.

В някои случаи работните пространства също са променяни, за да могат да се спазват мерките за социално дистанциране. Случаите на замразяване на производството за известно време за дезинфекция, след като служител е дал положителен тест за коронавируса, също се превърнаха в нещо нормално. 

„Докато нямаме ваксина на 100% и не са на разположение повече тестове през следващите няколко месеца, смятам, че все още ще имаме случаи“, заяви представител на Ford. 

Междувременно Центровете за превенция и контрол на заболяванията твърдят, че заразени с  Covid-19 хора могат да не проявят симптоми в рамките на две седмици, което продължава да представлява неизвестен риск за фабриките.