Ню Йорк Сити стартира четири фази на облекчаване на мерките около коронавируса

Ако данните на заболеваемостта се влошат, отхлабването ще се отмени

15:50 | 7 юни 2020
Преводач: Стефимир Гроздев
Снимка: Sarah Blesener/Bloomberg
Снимка: Sarah Blesener/Bloomberg

От понеделник се отхлабват мерките, свързани с коронавируса в Ню Йорк Сити, пише Der Spiegel.

В първата от четирите фази на двуседмично разхлабване ще могат да бъдат възобновени строителните дейности, а магазините за стоки, които не са от първа небходимост, ще могат да продават артикулите си на входовете на своите обекти. В четвъртата фаза е предвидено да се възстанови дейността на културните институции.

В самия град вече има достатъчен брой свободни болнични легла и необходим капацитет за тестване на коронавирус. Правилата за хигиена и дистанция продължават да се прилагат. Ако данните на заболеваемостта се влошат, облекчаването на ограниченията може да бъде спряно по всяко време.

Още по темата

Куомо към Тръмп: В Ню Йорк четем Библията

В щата Ню Йорк, който има население от около 19 милиона, почти 400 000 души са заразени с коронавирус, повече от 30 000 от които са починали в резултат на него. Около две трети от тях произхождат от самия град, където живеят около половината от жителите на щата, който се превърна в огнище на коронавируса. Напоследък имаше все по-малко и по-малко нови инфекции, а броят на смъртните случаи на ден падна от около 800 преди няколко седмици до по-малко от 50, съобщи  губернаторът на щата Андрю Куомо.

В САЩ близо 110 000 души са починали от коронавируса, а над 1,9 млн. души са били заразени.