Израел затваря над 100 училища и детски градини

Междувременно хиляди израелци протестират в Тел Авив

14:32 | 7 юни 2020
Преводач: Стефимир Гроздев
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Повече от сто училища и детски градини в Израел бяха затворени в неделя заради нарастващия брой коронавирусни инфекции, съобщава на Министерството на образованието в страната. Израелската работна седмица започва в неделя, пише Die Zeit.

Коронавирусът е установен сред 330 студенти и учители, повече от половината от тях са от Йерусалим. Повече от 16 000 ученици и учители са поставени под карантина у дома. Тържествата по случай завършването на учебната година трябва да се провеждат при спазване на ограничения. Правителството също така планира да преосмисли другите планирани мерки за облекчаване на положението в страната.

Израел реагира много бързо със строги мерки в началото на коронакризата, разпространението на пандемията в малката средиземноморска страна досега бе сравнително леко. В хода на постепенно отхлабване на разпоредбите училищата отвориха в началото на май.

Според Министерството на здравеопазването коронавирусът досега е засегнал 17 752 души в Израел, като 15 050 са вече са излекувани. 295 е броят на починалите.

Междувременно хиляди израелци протестираха в Тел Авив срещу намеренията на израелското правителство да анексира части от окупирания Западен бряг. Близкоизточният план на американската администрация е силно противоречив в международен мащаб и е отхвърлен от палестинското ръководство. Първите конкретни стъпки по него могат да се извършат от 1 юли.

Израелската армия се готви за евентуални размирици на палестинските територии. Вследствие на плановете за анексиране палестинският президент Махмуд Абас заяви, че всички споразумения с Израел и САЩ са анулирани.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви анексията на долината на река Йордан едва в края на миналия месец и я определи като "историческа възможност, която не съществува от 1948 г.". Планираното анексиране бе част от предизборно обещание на Нетаняху в предпоследните парламентарни избори миналия септември.

Планът на Тръмп предвижда, че около 70% от площта на Западния бряг трябва да принадлежи на палестинците. Селищата със стотици хиляди израелци обаче остават. Израел беше завладял Западния бряг и Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967г. Палестинците изискват зоните за собствената си държава.