Туристите могат да избегнат карантината в Исландия срещу 115 долара

Това е част от опитите на страната да спаси туристическата си индустрия

22:04 | 5 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тъй като все повече хора копнеят за почивка след социалното дистанциране, Исландия се стреми да изпревари конкурентните дестинации, като същевременно защитава страната от пик на заболеваемостта, пише Bloomberg.  

Туристите, пристигащи на международното летище на острова, скоро ще могат да избегнат задължителната двуседмична карантина, като платят 15 000 крони (115 долара) за тест на място. Това е част от опитите на страната да спаси туристическата индустрия, попаднала под удара на Covid- 19.  

Тестването ще бъде безплатно до началото на юли, а след това на пътниците, които кацат на основния хъб Кефлавик в страната, ще бъде даден избор - карантина или заплащане на теста, съобщи Министерството на здравеопазването на Исландия в петък. 

Привличането на туристи е от ключово значение за възраждането на исландската икономика, която се очаква да свие с 8% през тази година. 

Други европейски държави, разчитащи на туризма, като Гърция, следват подобни стратегии, позволявайки на посетители от повече страни да пристигат с различни правила в зависимост от летището, от което идват.  

От друга страна Великобритания разгневи авиокомпаниите и туристическите дружества, като реши да се придържа към задължителната изолация за пристигащите пътници.  

Исландия, с население от 365 000 души, е една от най-успешните страни откъм справяне с пандемията, ограничаване на инфекциите и масово тестоване. От началото на май страната съобщава само за няколко нови случая и е в процес на облекчаване на ограниченията.