Поръчките към заводите в Германия се сриват с невижданите досега близо 26%*

Бундесбанк очаква икономиката да се свие със 7.1% през тази година преди да започне да се възстановява през следващите две години

11:03 | 5 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Поръчките към заводите в Германия се сриват с невижданите досега близо 26%*

Поръчките към германските заводи се сриват с 25.8% през април – най-големият им срив откакто се събират данни от 1991 г.

Данните от Федералното статистическо бюро показват, че вътрешните поръчки са паднали с 22.3%, докато поръчките от чужбина се свиват с 28.1%.

Германия е изправена пред най-дълбоката си рецесия след Втората световна война, въпреки че ограничителните мерки вече се разхлабват.

Проучване на икономическия институт Ifo, публикувано по-рано в петък, показа, че половината компании в Германия отлагат инвестициите през май. В същото време други 28% са отменили изцяло инвестиционните си планове.

Правителството на канцлера Ангела Меркел се опита да смекчи въздействието на кризата с редица стъпки, включително пакет от стимули за 130 милиарда евро, договорен в сряда. Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви в четвъртък, че това ще бъде най-големият икономически пакет от създаването на Федерална република Германия през 1949 г.

От Бундесбанк обявиха най-новите си прогнози в петък. От централната банка на страната очакват германската икономика да се свие със 7.1% преди да започне да се възстановява през следващите две години. През 2021 и 2022 г. прогнозата е за ръст съответно с 3.2% и 3.8%. По отношение на безработицата се очаква тя да достигне 6.1% през тази година и да нарасне до 6.7% през следващата. През 2022 г. прогнозата сочи 5.9% безработни в Германия.

В последните прогнози на Бундесбанк не е взет предвид ефекта на последната обявена фискална помощ, но институцията изчислява, че тя може да увеличи БВП с повече от 1 процентни пункта тази година.

Бундесбанкът предупреди, че икономическата ситуация остава силно несигурна и представи два алтернативни сценария за това как може да се развие икономиката. При отрицателния, който предполага, че епидемията ще избухне отново, икономиката може да се свие с цели 10%.

Междувременно екип от германски икономисти коригираха прогнозата си за 2020 г. за БВП на Германия, като сега очакват свиване с 6 до 7% в сравнение с предходната година, съобщи Die Zeit.

През март икономистите представиха три сценария, според които БВП на страната се свива с 2,8% в най-добрия случай и с 5,4% при по-негативна тенденция.

„Извънредното положение продължи дълго и външната търговия бе засегната по-силно от очакваното“, заяви Ларс Фелд, германски икономист, понастоящем директор на Института „Валтер Еукен“, професор по икономическа политика в Университета във Фрайбург и председател на Германския съвет на икономическите експерти пред издания от медийната група Funke.

"Явно бяхме твърде оптимистични, особено по отношение на САЩ", допълни професор Фелд.

При предишната финансова криза германската икономика се срина с 5,7%.

Германското правителство вече се опита да смекчи последствията от пандемията за населението и компаниите с предприемането на спешни мерки и програми за помощ. Много компании регистрираха служители на по схемата за частична безработица.

Междувременно броят на безработните в Германия нарасна със 169 хил. до 2,8 млн. през май спрямо април. Подобен ръст през май, когато обикновено има активизиране в индустрията, е прецедент, заяви ръководителят на Федералната агенция по заетостта в Германия (BA) Детлеф Шийле при представянето на текущите данни за пазара на труда в Нюрнберг. На годишна база броят на безработните нараства с 577 хил.

Отделно през май 7,3 млн. служители в Германия са били регистрирани като частично безработни. Това сочат ексклузивни изчисления на Германския институт за икономически изследвания Ifo. „Тази стойност никога не е била по-висока“, казва експертът по пазара на труда към Ifo Себастиан Линк, поглеждайки статистиката.

*Информацията е актуализирана към 11:28 часа с прогнозите на Бундесбанк за германската икономика.