ЕЦБ драстично намали прогнозите си за БВП и инфлацията за тази година

Централната банка очаква възстановяване през 2021 г.

17:54 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска
ЕЦБ драстично намали прогнозите си за БВП и инфлацията за тази година

Европейската централна банка намали драстично прогнозите си за икономиката и инфлацията за тази година. Актулизираните очаквания сочат, че икономиката на еврозоната ще се свие с 8.7% през тази година, преди да се възстанови и да отчете растеж от 5.2% през 2021 г. и 3.3% през 2022 г., съобщава Bloomberg. 

Очакванията на ЕЦБ бяха ревизирани в посока надолу спрямо предишните прогнози от март, когато прогнозирания спад на БВП през 2020 г. беше от 0.8%. 

Централната банка посочи още, че се очаква инфлацията през 2020 г. да бъде 0.3% и да се ускори до 0.8% през 2021 г. и до 1.3% през 2022 г. Това е много под предходната прогноза от 1,1% за тази година и далеч от целта от почти 2%.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард обясни, че прогнозите на банката зависят от продължителността на пандемията и ефективността на предприетите политики в региона. 

Икономиката на еврозоната преживява безпрецедентно свиване. Има рязък спад в икономическата активност в резултат на пандемията на коронавирус", каза Лагард по време на пресконференцията след днешното заседание на УС на банката. Според управителя на ЕЦБ докато основната инфлация е потисната от по-ниските цени на енергията, очаква се ценовият натиск да остане понижен поради резкия спад на реалния БВП и свързаното с това значително увеличение на икономическия застой.

"Очаква се активността на еврозоната да се възстанови през третото тримесечие, тъй като ограничителните мерки се разхлабват, а и са на лице благоприятни условия за финансиране, разширяваща се фискална позиция и възобновяване на глобалната активност, въпреки че общата скорост и мащабът на възстановяването остава силно несигурна", обясни Лагард. 

Въпреки че има зараждащи се сигнали за оттласкване от дъното, “подобрението до момента беше много ограничено”, заяви Лагард в рамките на пресконференцията. “Трябваше да се предприемат действия”, добави тя. 

По-рано днес ЕЦБ увеличи обхвата на спешната програма за покупки на облигации с 600 млрд. евро до общо 1.350 трлн. евро.

Програмата ще продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

Основните лихвени проценти на институцията бяха оставени непроменени съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.