Има начин и след премахване на мерките да се ограничи вируса

Това може да смекчи и негативните последици от социалната изолация

17:03 | 4 юни 2020
Преводач: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-добрият начин да се намали разпространението на коронавируса след премахването на ограниченията е хората да ограничат контактите си само до няколко - т. нар. “социални балони”, сочат изследвания на Оксфордския университет, цитирани от Bloomberg.  

Стратегическото намаляване на контактите може да понижи процента на инфекция и да изравни кривата значително повече от обикновеното социално дистанциране, се казва в проучването, публикувано в списание Nature Human Behavior. 

Временното ограничаване на контактите до тези, които имат сходни характеристики -  например хора, живеещи в един и същи квартал, и ограничаването на взаимодействието със случайни познати, също бяха счетени за по-ефективни от обикновените мерки за дистанциране. 

„Стратегическото намаляване на контактите може силно да повиши ефективността на мерките за социално дистанциране и да въведе възможност за разрешаване на някои социални контакти, като същевременно рискът се поддържа нисък“, казва Пер Блок, изследовател и преподавател в катедрата по социология в Оксфорд и водещ автор на статията.  

„Този подход осигурява нюансирана представа на политиците за ефективно социално дистанциране, което може да смекчи негативните последици от социалната изолация“, добави той.  

Така нареченото стратегическо дистанциране може да намали психологическата и икономическата вреда от продължителните изолирания, като същевременно ограничи разпространението на болестта, пишат авторите.  

Хората са по-склонни да се придържат към тези ограничения, защото са по-приятни в сравнение с пълната изолация.  

„Идеята за повтарящите се контакти е лесна за разбиране и осъществяване, като по този начин мерките за дистанция стават по-приятни за по-дълги периоди от време“, пишат авторите.