ЕС засилва амбициите си за отговор на пандемията с бюджет за външни действия за 118 млрд. евро

Със средствата ще се насърчи политиката на разширяване и международно сътрудничество

19:55 | 3 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Waldo Swiegers/Bloomberg
Waldo Swiegers/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) обмисля да отдели общо 118,2 милиарда евро за бюжета за външни действия между 2021 и 2027 г. в борбата с пандемията, пише Die Zeit.

За сравнение - помощта, която се планира да се окаже сега, е с 15,5 млрд. евро повече спрямо предложената от ЕК през 2018 г. Средствата ще се насочат по-конкретно за подкрепа на балкански държави, както и на африкански държави на юг от Сахара.

"Коронавирусната криза промени драматично света", каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозе Борел, допълвайки, че предизвикателствата от предикризисните времена не са изчезнали, а са се усожнили.

Помощта от 15,5 милиарда, от една страна, ще служи като инструмент на ЕС за подобряване на политиката за съседство, съвместната политика за разширяване и международно сътрудничество (10,5 млрд. евро), и от друга страна ще увеличи бюджета за хуманитарна помощ с 5 млрд. евро.

„Тези нови инструменти ще ни позволят да имаме по-голяма гъвкавост и по-голяма ефективност при изпълнението на нашите външни действия“, каза още Жозе Борел.

Средствата по всяка вероятност ще постъпят от Фонда за възстановяване, чийто план председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи миналата седмица, както и от общия бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Новото предложение на ЕК би следвало да даде възможност за реализирането на значително по-големи инвестиции чрез т. нар. външни действия и да подсили геополитическата функция на ЕС.