Електромобилите също трябва да се променят в условията на пандемия

Автопроизводителите могат да използват потенциала на технологиите си и в други направления

10:15 | 7 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Patrick T. Fallon
Снимка: Patrick T. Fallon

За компаниите, които се опитват да оцелеят в условията на пандемия, препозиционирането е от ключово значение. Може ли обаче това да се случи с автопроизводителите?

Инвеститорите се съсредоточават върху идеята, че компаниите трябва да мислят за колите като за нещо повече от обикновен автомобил, за да могат да продължат да ги продават и в бъдеще, пише Bloomberg. 

Инерцията на преминаване към електромобили не може да бъде охладена, тъй като автопроизводителите инвестираха милиарди долари в нови модели, които да навлязат на пазара. 

Младият сектор обаче внезапно се оказа изложен на допълнителни предизвикателства - пандемия, която като цяло забавя продажбите на автомобили, и поевтиняване на петрола, което ограничава някои от причините за купувачите да се насочат към електромобил. 

Очакванията на BloombergNEF са тези фактори да доведат до 18-процентен спад в продажбите на електромобили през тази година. 

Все още има причини хората да искат да купуват електромобили, дори цените на бензина да се понижават, увеличаващите се регулации срещу замърсяването на въздуха в големите градове стимулира търсенето на по-екологични средства за придвижване.

Възможността електромобилите един ден да станат част от цяла електрическа екосистема може да ги направи по-интересни за купувачите, смята експерт от Фонда за интегритет на екосистемата в Сан Франциско. Според него автопроизводителите ще се съсредоточат повече върху способността за свързване на електромобилите към електрическата мрежа, където потребителите могат всъщност да генерират приходи чрез предоставянето на енергийни запаси. 

Състемите за свързване на електромобилите към електрическата мрежа на домакинствата дори могат да направят колите временен генератор за захранване на дома, когато има прекъсвания на подаването.

“В момента в електромобила пред дома ми има електроенергия за пет дни, просто все още нямам достъп до нея”, обяснява експертът. В бъдеще електромобилите могат да предоставят важна инфраструктура на места като Калифорния, където перспективата за прекъсване на електричеството заради пожари може да затрудни икономиката, разчитаща служителите да работят от домовете си.

Инфраструктурата за електрическите автомобили и свързаните с тях работни места също могат да са начин за привличане на стимули. Потенциалът за производителите на електромобили е голям и по отношение на използването на технологиите им, включително за автономно управление.

Според автомобилния анализатор на Morgan Stanley Адам Джонас производителите на електромобили могат да отчетат висок ръст на маржовете си в бъдеще, ако се превърнат в софтуерни компании, използвайки данните от шофьорите и електрическата инфраструктура. Инвеститорите може да са "готови да платят повече" за автомобилна компания с постоянни приходи от софтуер, пише Джонас в бележка до клиенти.