Оздравяването на европейската икономика започва с бавен темп

Очаква се възстановяването до нивата на БВП от преди пандемията да отнеме няколко години

12:05 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската икономика бавно се оттласква от рекордния спад, който навреди на бизнеса и работните места и ще намали БВП с близо 9% през тази година, съобщава Bloomberg.

Показателят за икономическата активност в 19-членната еврозона се повиши през май до най-високата си стойност за последните три месеца, след като разхлабването на ограничителните мерки позволи на компаниите и магазините да възобновят дейност. Въпреки това индексът продължава да сигнализира за рязко свиване, както в производството, така и в услугите, показват данни на IHS Markit.

Правителствата в еврозоната работят по планове за стимулиране на фискалните стимули с цел възобновяване на растежа, като по този начин допълват безпрецедентната парична подкрепа от страна на Европейската централна банка. Европейската комисия от своя страна добави 750 млрд. евро, които ще се предоставят под формата на безвъзмездни средства и заеми.

Перспективите за помощ засилиха доверието в Италия, където коронавирусът е отнел повече от 33 хил. живота. Показателят за бъдещата дейност в частния сектор се изкачи над ключовото ниво 50 пункта за първи път от три месеца. Оптимизмът се завърна и във Франция.

В еврозоната общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI), проследяващ представянето на производствения сектор и на услугите, нарасна до 31.9 пункта през май от едва 13.6 пункта, достигнати през април.

PMI индексът за сектора на услугите се повиши от 12 пункта през април до 30.5 пункта през май.

„Планираното премахване на ограниченията неизбежно ще допринесе за засилване на бизнес активността и настроенията в следващите месеци“, коментира Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. Според него обаче перспективите за търсенето ще останат слаби, тъй като разходите на домакинствата са засегнати от високите нива на безработица, както и заради ограничаването на корпоративните разходи.

Заетостта в еврозоната намалява рязко през май, въпреки факта, че компаниите се възползват от схеми за подкрепа на заетостта. Поръчките продължават да се свиват значително.

„Следователно ние оставаме предпазливи по отношение на възстановяването“, каза Уилямсън и добави, че за възстановяването до нивата на БВП от преди пандемията ще трябват няколко години.