Warner Music и ZoomInfo ще раздвижат IPO пазара в САЩ тази седмица

Ако публичните предлагания преминат добре, много компании ще последват примера, смятат банкери

21:23 | 2 юни 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Два големи дебюта на фондовата борса, предвидени за тази седмица, ще активизират американския пазар на първични публични предлагания, пише The Wall Street Journal.

Warner Music и ZoomInfo Technologies планират да се листнат на борсата съответно в сряда и четвъртък. Очакванията са двете компании да наберат общо 2.5 милиарда долара, ако цените на акциите им достигнат средните стойности в техните целеви диапазони.

Заедно с три други компании, които се очаква да дебютират на борсата, близо 3 милиарда долара могат да бъдат набрани, което ще направи седмицата най-важната за пазара на IPO-та в САЩ от началото на годината, сочат данни на Dealogic.

Warner Music цели да продаде 70 милиона акции на цена от между 23 и 26 долара късно във вторник, което би повишило оценката на компанията от 11.7 милиарда долара до 13.3 милиарда долара. Morgan Stanley, Credit Suisse Group и Goldman Sachs Group са сред банките, които са мениджъри на предлагането.

ZoomInfo планира да продаде 44.5 милиона акции на цена от между 16 и 18 долара всяка на следващия ден. JPMorgan Chase и Morgan Stanley са мениджъри на публичното предлагане.

Звукозаписната компания Warner Music заяви пред инвеститорите, че очаква нейното IPO да бъде оценено в горната половина на диапазона, докато ZoomInfo очаква оценка над нейния целеви диапазон, посочиха запознати източници.

Останалите IPO-та, планирани за тази седмица, са на биофармацевтичните Molecular Transport и Pliant Therapeutics, както и на компанията за разплащания Shift4 Payments.

Увеличението на активността идва след месеци на относително спокоен пазар на IPO-та в САЩ, тъй като дружествата бяха притеснени от пандемията и икономическите щети, до които тя доведе. На фона на рязкото възстановяване на пазарите и отменянето на мерките срещу разпространението на заразата компаниите започват да се връщат на пазара. Ако IPO-тата през тази седмица преминат добре, много компании ще последват примера, смятат банкери.

Успехът на Warner Music и ZoomInfo ще се измери по това какво е търсенето на акциите им преди и след като започне търгуването им, което може да зависи от стъпките, предприети в предходните месеци.

Ръководителите и на двете компании можеха да се срещат, за да разговарят с потенциални инвеститори, преди коронакризата да замрази почти изцяло пътуванията. На фона на ситуацията директорите на Warner Music и ZoomInfo са открили онлайн начини, чрез които да комуникират с известитори, за да ги убедят да купят акции в компаниите им.

Междувременно изглежда Warner Music и ZoomInfo са преодолели пандемията относително добре.

ZoomInfo посочи в уведомление до регулаторните органи, че очаква “забавен растеж или спад на търсенето от нови потребители на платформата”, както и възможен дългосрочен спад на търсенето от съществуващи клиенти заради пандемията, но добавя, че годишната стойност на договорите с нови клиенти нараства с 87% през април спрямо същия месец на 2019 г.

Warner Music пък отчита 12-процентно увеличение на приходите от стрийминг. Въпреки че това не може да компенсира спадовете в някои направления, причинени от коронавирусната пандемия, има очаквания тези сфери да се възстановят след нея.