Един от най-скъпите разводи в Азия увеличи броя на жените милиардери

Най-скъпият развод в историята до момента остава този на Джеф и Макензи Безос

16:57 | 2 юни 2020
Снимка: Anthony Kwan
Снимка: Anthony Kwan

Един от най-скъпите разводи в Азия увеличи броя на жените милиардери в света, пише Bloomberg.

Ду Веймин, ръководител на Shenzhen Kangtai Biological Products, е прехвърлил 161.3 милиона акции от производителя на ваксини на бившата си жена Юан Липинг, с което тя се насочва към списъка на най-богатите хора в света.

Стойността на акциите при затварянето на борсата в понеделник се оценяваше на 3.2 милиарда долара.

49-годишната Юан притежава акциите директно, но е подписала споразумение, с което делегира правото на глас на бившия си съпруг, показва уведомление до регулаторните органи от края на май. Канадската гражданка, която живее в Шенжен, е била директор на Kangtai между май 2011 г. и август 2018 г. Сега тя в вицегенерален мениджър на нейното подразделение Beijing Minhai Biotechnology.

Акциите на Kangtai са поскъпнали с над 50% през последната година, като растежът на цените им продължи през февруари, когато компанията обяви планове за разработка на ваксина за борба с коронавируса. Пазарната капитализация на компанията достигна 12.9 милиарда долара.

Нетното състояние на Ду сега се понижи от близо 6.5 милиарда долара преди развода до около 3.1 милиарда долара след него.  

56-годишният Ду е роден в семейство на земеделци в провинция Дзянси. Той учи химия в колежа, започва да работи в клиника от 1987 г., а през 1995 г. става мениджър продажби в биотехнологична компания, сочат данни от проспекта за IPO-то на Kangtai от 2017 г.

През 2009 г. Kangtai придобива Minhai - компанията, която Ду основава през 2004 г., а той става председател на дружеството.

Най-скъпият развод в историята до момента е този на Джеф и Макензи Безос. Основателят на Amazon даде 4-процентен дял от компанията на Макензи, която стана четвъртата най-богата жена в света със състояние от 48 милиарда долара.