Американската индустрия се променя фундаментално в кризата

Пандемията засяга всички области на живота и работната дейност

19:49 | 2 юни 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ограниченията, свързани с извънредното положение заради коронавируса, променят значително глобалните стереотипи. Поради това в много индустрии в САЩ в момента се наблюдават големи промени, някои от които вероятно ще останат във времето, дори ако вирусът бъде победен. Те трябва да се адаптират към нов тип нормалност, пише изданието Finanzen.

За да намалят риска от инфекция, много компании - включително големи американски технологични гиганти като Google или Amazon, инструктуриха своите служители по възможност да работят от вкъщи. Дори Facebook, която в Силициевата долина бе известна като противник на работата от вкъщи, реши да въведе този тип работа за служителите си до края на годината.

Twitter възложи на всички свои над 5 хил. служители по света да работят от вкъщи до второ нареждане. "Ние разбираме, че това е безпрецедентен ход, но и самото време е такова", казаха от компанията.

Глобалната изследователска и консултантска фирмат Gartner също следва тази тенденция и смята да се придържа към нея и след пандемията. Според проучване три четвърти от американските финансови ръководители искат отчасти да задържат служителите си на работа от вкъщи. Вероятно финансовите директори са предвидили ползите от евентуално съкращаване на разходите.

Заради наложената работа от вкъщи много работни процеси трябваше да бъдат дигитализирани. Компанията за телекомуникационни технологии Zoom, платформата за бизнес комуникация Slack и подобни доставчици преживяват огромен бум, тъй като срещите на живо са възпрепятствани.

Софтуерният гигант Microsoft се възползва от кризата благодарение на сътрудничеството между софтуерните си екипи и своята облачна платформа Azure, която се използва от много приложения. Операционната система Windows и таблетите „Surface“ на Microsoft също наскоро надминаха очакванията – закупени са все повече мобилни устройства.

Пандемията засяга всички области на живота и работната дейност. „Видяхме скоростна дигитална трансформация", каза главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в конферентен разговор с анализатори. И Джаред Спартаро, корпоративен вицепрезидент за софтуерния пакет на Microsoft 365, смята, че това развитие е устойчиво: „Ние вярваме, че тази внезапна глобална промяна е повратна точка в начина, по който работим и се учим“, поясни той.

Възможно е стрийминг услугите след коронакризата да са по-устойчиви. За големите холивудски студия бизнесът със стрийминг услугите е по-печеливш, отколкото този с кината.

Във времена на социална изолация броят на потребителите на стрийминг услуги рязко скочи. Например, базата абонати абонати на Netflix нарасна с около 16 милиона до почти 183 млн. през първото тримесечие - повече от два пъти по-повече от очакваното.