Bloomberg: Western Union иска да придобие MoneyGram

Бизнесът на този тип компании се влошава, тъй като все повече хора използват онлайн плащания, предоставяни от новите финтех компании

07:45 | 2 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Western Union се стреми да придобие MoneyGram International в сделка, която би обединила два от най-големите американски доставчика на услуги за превод на пари, според човек, запознат с въпроса, съобщава Bloomberg.

Не е взето решение и Western Union може да избере да продължи без сделка, казва източникът.

Представители на Western Union и MoneyGram са отказали коментар.

Бизнесът на този тип компании се влошава, тъй като все повече хора използват онлайн плащания, предоставяни от новите финтех компании. Междувременно се очаква да бъдат намалени таксите, свързани с превода на пари по света.

По време на вчерашната борсова сесия акциите на MoneyGram поскъпнаха с 6.2% до 2.59 долара, което дава на компанията пазарна оценка от около 164 млн. долара. Тя обаче има и дълг в размер на 878 млн. долара. Western Union отчете ръст в цената на книжата си с 3.5% до 20.71 долара при пазарна стойност от около 8.5 млрд. долара.

Базираната в Далас MoneyGram беше засегната от пандемията от коронавирус, тъй като беше принудена да спре работа по целия свят. И докато компанията развива и бизнеса с дигитални трансакции, то те са съставлявали едва 18% от паричните й трансфери през първото тримесечие, отчете MoneyGram миналия месец.

Миналата година Facebook Inc. се присъедини към компании от цял свят, които създадоха Libra Association, за да бъде предложен нов начин за изпращане на пари в чужбина. По това време асоциацията се оплака, че потребителите с ниски доходи често плащат твърде много за финансови услуги.

Правителствата и регулаторите по света отдавна се стремят да намалят разходите за парични преводи, които често се използват от мигрантите без достъп до традиционните банкови сметки. Средно това струва 6,79 долара за всеки 100 долара паричен превод, изпратен в чужбина, показват данни, събрани от Световната банка.

Ant Financial Services Group, китайският конгломерат за финансови услуги, се съгласи да закупи MoneyGram през 2017 г., но САЩ блокираха сделката заради съображения за националната сигурност.