Португалия постепенно възобновява туристическата си дейност

От 6 юни плажовете отново се отворени за туристи и местни жители при спазването на строги мерки

19:37 | 1 юни 2020
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Португалия е сред страните, които се подготвят за летния сезон и за възобновяване на туристическата си дейност, пише изданието Reisetopia.

Туристическата индустрия е от изключително значение за португалската икономика. Страната иска да съживи този сектор възможно най-скоро. За да се постигне това, въведе стандарт, който гарантира спазването строги хигиенни мерки в хотелите.

Според информационния уебсайт theportugalnews.com 75% от хотелиерите в Португалия вече са планирали да възстановят работа по-късно този месец. Португалия създаде сертификат, наречен „Clean & Safe“, за да гарантира, че хотелите и други туристически компании спазват стриктните разпоредби.

Всяка фирма, на която се издава въпросният печат, гарантира, че се придържа към важен здравен протокол, който е в съответствие с препоръките на португалското Министерство на здравеопазването и Португалската агенция за здравна сигурност (ASAE).

Към днешна дата повече от 5000 компании по официални данни са кандидатствали да получат този сертификат. Сред тях са хотели, ресторанти, кафенета и туристически предприятия. Ще се извършват проверки на място. Клиентите и туристите също могат да споделят своите отзиви и предложения пред здравните власти.

От 6 юни плажовете отново се отворени за туристи и местни жители при спазването на социална дистанция от 1,5 метра между отделните хора, ако седят на пясъка, или на разстояние от три метра, ако са разположени на къмпинг столове или шезлонги. Ресторантите и кафенетата са отворени от 18 май, но при ограничен капацитет и главно на открито.

Коронакризата удари достатъчно силно Португалия. Страната тъкмо претърпя обрат, превръщайки се от „проблемното дете“ в „примерния ученик“ на Европа, при това не без помощта на туристическия бум. През последните години броят на годишните посетители в страната е нараснал до 27 милиона годишно. В района на Лисабон секторът генерира една пета от БВП. Почти 100 хил. работни места са пряко зависими от туризма", отбелязва Йохана Хайнц за Die Zeit.