Уличните вълнения в САЩ са тест за възстановяването на фондовия пазар

Има и все повече сигнали, че търговската сделка между САЩ и Китай е в опасност

12:21 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстовете на пазара на акции, които издържаха на пандемията, затворените икономики и десетките милиони изгубени работни места сега се сблъскват с ново изпитание – гражданските вълнения, които могат да се окажат с потенциал да изместят всички останали проблеми, пише Bloomberg.

Американските акции навлизат в месец юни с възстановени две трети от загубите, които изтриха 13 млрд. долара от стойността на книжата благодарение на ралито от 36% от март насам. И това опроверга всички мечи прогнози.

Станахме свидетели на удивителна демонстрация на устойчивост, коментира Bloomberg.

Наред с подкрепата от страна на централната банка, перспективите за бързо възстановяване на американската икономика и вероятност да се избегне втора вълна на пандемията възходящият тренд на капиталовия пазар се подхранваше допълнително. Надеждите на пазара обаче сега са поставени на изпитание заради насилието в десетки градове след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, починал след полицейски арест.

„Изразявам безпокойство, че затварянето на бизнеси може да доведе до социални вълнения, но продължаващите протести нямат нищо общо с това. Колко дълго ще продължат? Ще настъпи ли ескалация? Не знам какво ще бъде въздействието върху икономиката и пазарите", пише Питър Чир от Academy Securities.

Главният пазарен стратег на Miller Tabak Мат Мейли обясни, че ситуацията с безредиците може да окаже отрицателно влияние върху изборите и затова събитията трябва да се наблюдават отблизо.

Междувременно Bloomberg информира, че според хора, запознати със ситуацията, китайски правителствени служители са казали на големите държавни селскостопански компании да преустановят покупките на някои американски селскостопански стоки, включително соя, докато Пекин оценява продължаващата ескалация на напрежението от страна на САЩ по отношение на Хонконг.

Китайските купувачи също така анулират и неопределен брой поръчки за свинско месо от САЩ, казва един от източниците.

Това е поредният сигнал, че търговска сделка между двете най-големи икономики в света е в опасност, въпреки постигнатото споразумение на Фаза 1.

Напрежението между САЩ и Китай започна да ескалира, след като американският президент Доналд Тръмп обвини азиатската държава, че е заблудил света за мащаба и риска от избухването на пандемия от коронавирус.