ЕС може да обложи 70 хил. компании с допълнителен данък за пазарен достъп

Приемането на подобен нов европейски данък ще изисква одобрението на всички 27 страни членки, както и на ЕП

11:28 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Bloomberg Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз може да обложи с допълнителен данък за достъп до единния пазар 70 000 компании. Средствата ще са за финансирането на спасителната програма на блока в размер на 750 млрд. евро. Това посочва еврокомисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан в интервю за в. Financial Times, цитиран от Investor.bg.

По думите му няма друга алтернатива освен Европейската комисия да получи нов източник на директни приходи, за да може да обслужва дълга, който ще поеме в рамките на спасителния план, обявен миналата седмица. Това може да включва евентуален нов данък в годишен размер от 10 млрд. евро, който според Хан ще обхваща 70 000 компании в Европа с оборот от над 750 млн. евро.

„Това, на което се надяваме – най-късно до края на 2027 г., е да имаме функциониращ, постоянен поток от нови собствени средства за нашия бюджет“, заяви комисарят, според когото целта на блока е 15-20 млрд. евро на година.

Единствените възможности, освен намирането на тези нови приходи, би било политически неприемливото намаляване на разходите или по-големи вноски на страните членки, обясни още той. „Не виждам реални алтернативи“, заяви той. „По-малък бюджет няма да бъде приемлив за по-голямата част от страните членки. А колкото до бъдещите вноски, не виждам апетит от никого“ за тяхното увеличаване, заяви той.

Въвеждането на нов данък ще направи европейския бюджет по-малко зависим от вноските на страните членки, които съставляват преобладаващата част от приходите на блока. Но новият план може да се изправи пред политически препятствия, посочва Financial Times, тъй като традиционно европейските държави са предпазливи по отношение създаването на нови източници на средства като митнически такси например.

Евентуалното приемане на подобен нов европейски данък ще изисква одобрението на всички 27 страни членки, както и на Европейския парламент.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.