Азиатските заводи остават в трудно положение въпреки разхлабването на ограниченията

Процесът на повторно отваряне на икономиките ще бъде труден за страните в региона, особено заради риска от ескалиране на напрежението между САЩ и Китай

09:11 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мениджърите в заводите в Азия остават негативни за двигателите на световната търговия през май, дори когато затруднените икономики в региона започват да отворят отново, съобщава Bloomberg.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в сектора на промишлеността за Южна Корея, Япония и Тайван, регистрираха понижения в понеделник. Данните за Виетнам, Малайзия, Тайланд и Филипините се подобриха, но остават под ключовата граница от 50 пункта – разделителна линия межди свиването и разширяването.

Публикуваните в неделя данни за бизнес активността в индустрията в Китай показват, че според официалния индекс ситуацията се влошава до нива под очакванията от 50.6 пункта. Все пак в понеделник имаше по-добри новини от подобен индекс, който проследява представянето на по-малките фирми в Китай, ориентирани към износ. Caixin PMI нарасна от 49.4 пункта на 50.7 пункта.

Заводските данни подчертават крехкото и неравномерно възстановяване, очаквано в Азия, като перспективите продължават да се влошават за страните от североизток.

„Североизточна Азия има по-голям успех в овладяването на вируса, което доведе до по-бързо възстановяване на мобилността и се отразява добре за вътрешното търсене, но те все още трябва да се справят с много слаба външна среда и потенциален спад в сектора на полупроводниците“, коментира Приянка Кишор от Oxford Economics в Сингапур.

Процесът на повторно отваряне на икономиките ще бъде труден за страните в региона, особено сега, когато има риск за ескалиране на напрежението между САЩ и Китай.

Междувременно в понеделник стана ясно, че износът в Южна Корея през май отбеляза нов двуцифрен спад. Доставките за външните пазари паднаха с 24% спрямо година по-рано. За сравнение - прогнозата на икономистите беше за свиване с 25%.