Демонстрациите срещу расизма и напражението в САЩ продължават

За пети пореден ден в САЩ имаше демонстрации и безредици в няколко града

15:00 | 31 май 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Кметът на Денвър Майкъл Ханкок се опита по всякакъв начин да успокои ситуацията. Той застана пред камерите спокойно и категорично в събота, придружен от началника на полицията в града и директора по обществената сигурност. Всички имаха едно и също послание: мирните протести трябва да продължат, но насилието отиде твърде далеч, пише Investor.bg.  

„Както мнозина в нашия град, така аз се ядосвам на безсмислената смърт на Джордж Флойд в Минеаполис“, каза Ханкок. „Но видяхме достатъчно. Няма да позволим тези събития да ескалират допълнително“.

За да предотврати нараняването на повече хора и още сгради след бунтовете в петък, Денвър наложи за първи път в историята си в събота и неделя вечерта полицейски час. Гражданите трябва да са у дома след 20 часа. Градът организира онлайн демонстрация, за да могат всички желаещи все пак да покажат гнева си. Денвър е един от 25-те американски града, които наложиха полицейски часове след силните сблъсъци. Но това не помогна. Докато около 100 участници протестираха мирно срещу полицейското насилие онлайн в Microsoft Teams, бунтовете в центъра на Денвър продължиха. Демонстрантите подпалиха кофи за боклук, разбиха прозорци и се биеха с полицията, която използва сълзотворен газ.

Така за пети пореден ден в САЩ имаше демонстрации и безредици в няколко града след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейска операция. В редица градове - от Лос Анджелис до Маями и Чикаго, хиляди излязоха на улиците в събота. „Не мога да дишам“, скандираха те. „Не мога да дишам“ - това бяха думите на Флойд, невъоръжен мъж, когото бял полицай в Минеаполис притискаше в продължение на над 8 минути с коляното си към земята. 46-годишният Флойд почина в болницата малко по-късно. Оттогава демонстрациите срещу расизма и полицейското насилие в САЩ ескалират все повече, но за съжаление в повечето случаи не са мирни.

Минеаполис всъщност има репутацията на либерална крепост в Средния Запад. Градът и щата Минесота като цяло гласуват за демократите. Американската общественост там поне досега се запознаваше с етническото напрежение предимно от репортажи за други големи градове и бившите робовладелски щати на юг. И това идва като гръм от ясно небе.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.