Трюфели за 7000 долара не успяват да намерят своите купувачи

Някои първокласни ресторанти по света затвориха врати по време на пандемията и не е ясно кога ще ги отворят отново

13:01 | 31 май 2020
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Всяка година Джон Грегсън продава есенни и зимни трюфели, внимателно събрани от места като италианските Сибилински планини и град Теруел в източна Испания, за 6 000 паунда (7,400 долара) за килограм на ресторантите. Но не и тази година, пише Bloomberg.  

Най-големите му клиенти са затворили вратите си по време на пандемията от коронавирус и много от тях може да не ги отворят скоро, ако изобщо отворят. 

Най-песимистичните прогнози сочат, че 80% от ресторантите може да фалират в някои части на света. Безпрецедентното прекъсване на хранителната верига затруднява хора като Грегсън в индустрия, на която може да ѝ отнеме години да се възстанови.  

„Тези поръчки идваха най-вече от ресторанти със звезди Мишлен“, каза Грегсън, ръководител на отдела на TruffleHunter за търговия на едро във Великобритания.  

„Сега въпросът е дали тези ресторанти ще бъдат отворени през есента и зимата, когато е сезонът на трюфелите“, добави той.  

От трюфели до сирена, пържоли и морски дарове, доставчиците на продукти са изправени пред екзистенциална криза в хранителната индустрия.  

С внезапното спиране на търсенето доставчиците са принудени да складират продукцията си или да трансформират бизнеса си. Мнозина сега са изправени пред трудното решение дали да се опитат да издържат и да се стремят към пост-пандемичното възстановяване или да преминат към нов бизнес модел и може би дори нова продукция. 

Докато снимки на производители, които изхвърлят мляко, зеленчуци и т.н, обикалят света, много доставчици се опитват да намерят алтернативни купувачи за своята нетрайна продукция.  

Едно обаче е ясно: Може да мине доста време, докато започнат да продават на високи цени, на каквито доскоро са купували първокласните ресторанти, заключва Bloomberg.