Роджър Федерер е най-високоплатеният спортист в света

Футболните звезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси са засегнати от намаление на заплатите заради пандемията

17:10 | 30 май 2020
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg News
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg News

38-годишният тенисист Роджър Федерер е най-високоплатеният спортист в света според Forbes като е спечелил общо 106.3 млн. долара през последните 12 месеца, съобщава CNN. Това го прави първият тенисист, който влиза на първо място в списъка на Forbes за 100-те най-високоплатени спортисти в света.

Спортисти от 10 вида спорта и от 21 различни страни съставят списъка през тази година, като в него влизат само две жени и това е най-доброто представяне на женския пол от 2016 г. насам. 

100 млн. долара от приходите на Федерер, който е 20-кратен шампион от Големия шлем, идват от корта. По спечелени средства от спорт той дори изпреварва футболните звезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси, за да си осигури първото място.

„Пандемията от коронавирус доведе до намаляване на заплатите за футболните звезди Меси и Роналдо, което разчисти пътя за тенисиста да се класира за първи път като най-високоплатения спортист в света“, коментира редактор на Forbes. 

Звездата на Ювентус Роналдо се класира на второ място в списъка, като е спечелил 105 милиона долара за последната година, докато яростният му съперник Меси, който играе за Барселона, е на трето място със 104 милиона долара, падайки от първото място през 2019 г.

Първите 100 най-високо платени спортисти са заработили общо 3.6 млрд. долара за година, което е спад с 9% спрямо предходната година.