Надпревара за фризери: Липсва място за съхранение на излишъците от храни в Европа

Очаква се натискът да се усили, когато фермерите започнат да прибират реколтата си по-късно през годината

11:09 | 30 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Белгийският преработвател на картофи Agristo изчерпва местата за съхранение на пържени картофи. Компанията е запълнила собствените си фризери, а намирането на свободни под наем е трудно и затова е принудена да намали ежедневното си производство с около 20%, съобщава Bloomberg.

Търсенето на хладилни помещения нарасна след затварянето на баровете, ресторантите и спортните обекти, оставяйки доставчиците да си търсят нови клиенти или място за съхранение на непродадената храна. Продукти като зеленчуци и месо, които обикновено се продават пресни, сега се конкурират за място във фризерите с други храни, които се съхраняват там.

„След като не можете да съхранявате повече храна в хладилниците, просто трябва да спрете производство“, коментира главният оперативен директор на Agristo.

Принудителното съхранение на храна във фризерите е още един начин, по който коронавирусът поражда хаос в хранителната индустрия. Веригите за снабдяване на храни са под натиск и заради празните рафтове за месо в САЩ, растящото търсене на авокадо и други дисбаланси.

Фермерите, производителите и търговците в Европа казват, че е почти невъзможно да намерят свободно място в хладилниците и фризерите. Това ги принуждава да съкращават производството и може да означава загуба на хиляди тонове продукция, която изведнъж няма къде да отиде.

Освен това и износът също беше прекъснат на фона на спада в търсенето като цяло.

Най-големият доставчик на хладилни складове Lineage Logistics обяснява, че повече от 90% от съоръженията му в Европа са пълни.

Очаква се натискът да се усили, когато фермерите започнат да прибират реколтата си по-късно през годината.

„Надяваме се, че възобновяването на дейностите в икономиките в цяла Европа ще освободи място в складовете, но никой не може да каже как ще се развият нещата“, казва Джули Хансън, директор за Европа в Global Cold Chain Alliance.