Турция избегна икономическия спад благодарение на силния растеж преди пандемията

БВП на страната нараства с 4.5% на годишна база през първото тримесечие, Анкара започва да разхлабва мерките срещу Covid-19

11:11 | 29 май 2020
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Темпът на растеж на турската икономика в началото на годината е помогнал да се избегне свиването през първото тримесечие, когато мерките срещу разпространението на коронавирусa влязоха в сила, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Турция нараства с 4.5% през първото тримесечие на годишна база, след като се увеличи с 6% през последните три месеца на 2019 г. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст на турската икономика от 4.9%. 

Графика: Bloomberg 

Продължаващите икономически неуредици от пандемията обаче увеличават предизвикателствата пред Турция, след като бизнес доверието се понижи заради колапса в туристическия сектор и спада на търсенето на износа.

Според повечето анализатори икономиката на Турция може да се свие през 2020 г., въпреки че финансовият министър Берат Албайрак продължава да твърди, че има позитични икономически перспективи за отчитането на растеж.

Въпреки признаците на стабилизация на икономическото доверие Турция вероятно ще отчете суров спад на БВП през второто тримесечие. Индексът на мениджърите по поръчките за производствения сектор (PMI) отбеляза най-големия си спад през миналия месец от глобалната финансова криза насам, като вносът и износът също се свиват.

Перспективите пред Турция през останалата част от годината зависят до голяма степен от обрат в туризма, критичен източник на приходи и заетост, както и от скоростта на възстановяване сред водещите търговски партньори в Европа. 

Междувременно стана ясно, че Турция ще отвори ресторантите и плажовете си, като ще преустанови ограниченията за пътувания между градовете от 1-ви юни, но ще запази полицейските часове за някои градове.

Разхлабването на мерките в Турция ще обхване населението на страната от 83 милиона души, за което полицейските часове и блокадите останаха в сила от март насам.

Седмица, след като беше обявено, че “мисията е изпълнена”, имайки се предвид овладяването на пандемията, Ердоган обяви, че Турция ще отвори също кафенетата, плувните басейни, термалните извори и музеите като част от хода на страната да възобнови дейността на сектора на услугите, генериращ голям дял от нейния брутен вътрешен продукт.

Ердоган обаче посочи, че полицейските часове в някои голями градове ще останат в сила, сигнализирайки, че правителството търси начини да запази социалната дистанция, за да минимизира риска от втора вълна на разпространението на заразата.

“Ограниченията за пътувания между градовете ще бъдат напълно отменени от 1-ви юни”, посочи Ердоган в пресконференция, като добави, че правителството ще отменя и рестрикциите за някои големи градове според развитието на ситуацията в тях. “Смятаме, че ще има ползи да задължим полицейските часове за известно време”, коментира президентът по отношение на ежеседмичните двудневни блокади на някои градове, включително Истанбул и Анкара.

Ердоган посочи още, че от началото на юни на собствениците на компании на над 65 години ще бъде позволено да възстановят дейност, но със задължителни предпазни маски за лице.

Въпреки че Турция никога не е била регионален епицентър на пандемията, страната въведе строги мерки за овладяване на разптостранението на заразата. Броят на новозаразени за денонощие в Турция се стабилизира на най-ниските нива от началото на пандемията там преди два месеца, което накара властите да обмислят начини, по които да започнат да отменят рестрикциите.

Графика: Bloomberg 

Турция има над 160 хиляди случая на заразени и над 4 хиляди жертви вследствие на заразата към четвъртък.