Търговската война изтри 1.7 трлн. долара пазарна капитализация от американските компании

Това противоречи на често повтарянето твърдение от страна на Тръмп, че Китай плаща митата

09:43 | 29 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговската война на САЩ с Китай е изтрила 1.7 трлн. долара от пазарната стойност на листнатите американски компании и ще намали темповете на растеж на инвестициите им с почти 2 процентни пункта до края на годината. Това става ясно от доклад, цитиран от клона на Федералния резерв в Ню Йорк, съобщава Bloomberg.

По-високите мита отслабиха инвестициите с 0,3 процентни пункта до края на 2019 г. и ще ги намалят с още 1,6 процентни пункта, сочи проучването на Мари Амити от Фед Ню Йорк и двама икономисти от Columbia University.

Американските фирми поемат почти всички разходи за по-високите мита в САЩ, а тези, които изнасят за Китай, фомират по-малки печалби поради китайските мита, се обяснява в доклада. Това противоречи на често повтарянето твърдение от страна на Тръмп, че Китай плаща митата.

Търговската война също вероятно доведе до забавяне на китайската икономика, като намали възвръщаемостта на инвестициите, които американските компании направиха там, установяват авторите. Използвайки сравнение на цените на акциите, те прогнозират, че по-ниската очаквана доходност ще навреди на растежа на инвестициите.

Анализаторите изчисляват, че около 46% от американските фирми са свързани с Китай по някакъв начин - чрез внос, износ или продажба чрез дъщерни дружества и че средно те получават 2,3% от приходите от азиатската страна.

Търговската война между САЩ и Китай започна през 2018 г. Двете страни обявиха частична търговска сделка през януари, но стотици милиарди долари мита останаха в сила.