Ли Къцян: Икономиката на Китай ще расте, ако се изпълнят ключовите задачи

Според премиера това ще е възможно, ако ключови правителствени цели бъдат постигнати

15:17 | 28 май 2020
Китайският премиер Ли Къцян. Снимка: NOEL CELIS
Китайският премиер Ли Къцян. Снимка: NOEL CELIS

Китайската икономика може да отбележи растеж през тази година, ако ключовите цели, поставени от правителството, бъдат постигнати, заяви премиерът на Китай Ли Къцян, цитиран от Bloomberg.

В рамките на пресконференция Ли определи като “практично и реалистично” решението на Китай да не поставя цел за растежа си през тази година, като отбеляза, че страната не е имунизирана към икономическите шокове, причинени от пандемията. Той посочи, че правителството има възможността да предприеме допълнителни действия, ако перспективите се влошат.

„Ние също запазихме политическо пространство на фискалния, финансовия, социалноосигурителния и други фронтове и сме в силна позиция за бързо въвеждане на нови мерки, ако ситуацията изисква това“, каза Ли. „От съществено значение е да поддържаме стабилното икономическо развитие на Китай“, добави той.

Премиерът отбеляза, че политиките на правителството целят да предоставят “жизненоважно облекчение” за бизнеса и за съживяването на пазарите, а фокусът им ще бъде върху запазването на работните места и предпазването на живота на хората “вместо върху големи инфраструктурни и строителни проекти”.

Тъй като потреблението сега е основният двигател на икономическия растеж, Ли отбеляза, че правителствените политики са насочени към стимулирането на търсенето и подкрепа на доходите на домакинствата.

Премиерът повтори, че средствата, набрани от продажбата на специални държавни облигации и от увеличения бюджетен дефицит, ще бъдат насочени основно към местните власти, като ще се облагодетестват компаниите, особено по-малките, както и хората с ниски доходи и безработните.