Какво работят банкерите от Wall Street след замръзването на M&A пазара?

Липсата на сделки по сливания и придобивания и IPO-та заради пандемията тласна инвеститорите към друга активност

07:45 | 29 май 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Банкерите на Wall Street са по-малко заети тези дни, тъй като ударът от пандемията доведе до спад на сделките по сливания и придобивания и първичните публични предлагания, пише Bloomberg.

Има обаче утвърден начин за сключване на сделки, който помага на банките да компенсират част от загубените приходи от пазара на сливания и придобивания и IPO-тата. Различни компании, които търсят ликвидност на фона на слабата икономика, продават големи дялове, които отдавна държат в публичните корпорации.

Последният такъв пример е от понеделник, когато френският фармацевтичен гигант Sanofi пусна за продажба 16-процентния си дял за 13 милиарда долара в базираната в Ню Йорк Regeneron Pharmaceuticals, който притежава от 16 години. Sanofi се съгласи да изкупи обратно акции за около 5 милиарда долара, като книжата за оставащите около 7 милиарда долара бяха продадени на инвеститори в рамките на най-голямото публично предлагане на акции във фармацевтичната индустрия в историята, става ясно от данни, събрани от Bloomberg.

Ходът на Sanofi дойде няколко седмици след първата подобна голяма сделка в резултат на пандемията. PNC Financial Services Group продаде акциите си за повече от 13 милиарда долара, които притежаваше от четвърт век, в BlackRock. Продажбата беше второто по големина предлагане на акции в историята в САЩ след IPO-то на Alibaba за 25 милиарда долара от 2014 г.

Предстоят и още подобни сделки. SoftBank набра 11.5 милиарда долара от сделки, свързани с акциите ѝ в Alibaba, които закупи през 2000 г., и други 2.9 милиарда долара, капитализирайки 5-процентен дял в звеното си за безжични мрежи. Корпорацията е близо до продажбата на своя 25-процентен дял в T-Mobile на стойност около 20 милиарда долара, като част от него ще бъде закупена от Deutsche Telekom, твърдят запознати източници.

Тези сделки са сред най-големите от вида си в историята. През тази година обявените вторични публични предлагания (б. р. при тях се продават съществуващи акции) са 21, а общата им стойност е 80.6 милиарда долара, което надвишава 36-те подобни сделки от същия период на 2019 г., чиято стойност е 53.1 милиарда долара, сочат данни на Bloomberg.

Това е сравнимо със 33-процентия спад до 22 милиарда долара на обемите на IPO-тата в САЩ, показват данните. Активността по сделките за сливания и придобивания, що се отнася до базираните в САЩ компании, се понижи с 62% през тази година до 241 милиарда долара.

За Wall Street вторичните публични предлагания не са така доходоносни, колкото други сделки, но те костват и по-малко работа. Банките обикновено получават между един и два процента от стойността на размера на сделката като консултантски такси. За сравнение при IPO-тата - процентите са между пет и седем.

Според представител на Bank of America стратегията е удачна, имайки се предвид настоящите икономически условия. “Пазарът предпочита компаниите да се придържат към основната си мисия и да монетизират нестратегическите активи, преди да започнат да продават собствените си”, посочва той.

Вторичните публични предлагания разкриват друг начин, по който компаниите търсят ликвидност от началото на пандемията. Някои от тях се отказаха от част от кредитните си линии, продадоха облигации или нови акции, както и дялове на компании за частен капитал. Инвеститорите купуват акции, привлечени от по-ниските им цени.

Тези продажби на акции станаха повод за спекулации какви могат да са следващите сделки. Ето и някои от опциите според данните на Bloomberg. Bloomberg News отбелязва, че не е наясно с провеждащи се разговори за потенциална продажба на тези акции.

SoftBank, Uber

SoftBank е най-големият акционер в Uber с 13-процентен дял на стойност 7.7 милиарда долара. Японският конгломерат очаква оперативна загуба от 1.4 трилиона йени (13 милиарда долара) за фискалната година, приключваща през март, след като оценката на инвестициите на Vision Fund, които включват дялове в WeWork и подалата документи за фалит OneWeb, беше помрачена.

Въпреки че Uber не е най-старата или най-голяма инвестиция на SoftBank, тя може да помогне да бъдат преодолени някои загуби.

Nestle, L’Oreal

След като Sanofi продаде акциите си в Regeneron се появиха спекулации, че компанията може да изкупи обратно 9.4- процентния си дял в L’Oreal.

Това от своят страна доведе до възможността L’Oreal да изкупи обратно 23-процентия дял за 35.5 милиарда долара, който Nestle държи във френския производител на козметика. Двете компании имат 40-годишни отношения, а сделката е идея, която отдълго е обсъждана сред банкерите.  

Mondelez, Dr Pepper

Mondelez International Inc., производител на бисквитки Oreo, притежава около 13% от Keurig Dr Pepper,след сделка през 2018 г., когато Keurig пое контрола върху производителя на сода. В началото на март, точно когато пандемията доведе до блокиране в Северна Америка, Mondelez и друг инвеститор, свързан с JAB Holdings BV, наречен Maple Holdings BV, продаде дял от 1,1 милиарда долара в Dr Pepper.

По-широкият въпрос за инвеститорите е дали Mondelez би могъл да продаде повече от своите акции, смята анализаторът на Bank of America Брайън Спилан. Според него Mondelez може да използва своите акции като източник на ликвидност за финансиране на придобивания.