Спорна въглищна централа заработва в Германия тази седмица

Протестиращи природозащитници заявиха, че ще изискват от правителството да затвори централата

20:38 | 27 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Най-новата германска въглищна централа ще влезе в експлоатация тази седмица. Това породи яростта на природозащитниците, които смятат, че този ход застрашава опитите на страната да намали емисиите на въглероден диоксид, съобщава Bloomberg.  

Datteln-4 на Uniper ще започне да подава електроенергия в мрежата с търговска цел в събота, потвърди говорител на услугата по имейл.  

Съоръжението за 1,5 милиарда евро (1,3 милиарда долара) вече закъснява с 9 години и надхвърля бюджета заради дефекти, които забавиха връзката му към мрежата.  

Централата е най-новият спорeн въпрос в чувствителния дебат за излизането на Германия от въглищната ера - гориво, което все още осигурява около половината електроенергия на страната.  

Германският канцлер Ангела Меркел миналата година сключи сделка за отказване на страната от въглищата до 2038 г. - споразумение, което позволи на Datteln-4 да заработи.  

Протестиращите природозащитници заявиха, че ще изискват от правителството да затвори централата. Това подчертава предизвикателството пред операторите на електроцентрали, които работят с твърди изкопаеми горива във все по-екологична Германия. Предприятието заяви, че централата ще осигури значителен поток от приходи, след като започне да работи.  

„Ако Datteln-4 влезе в експлоатация в събота, ние ще я изключим от мрежата, написа известната германска протестираща против въглищата Катрин Хенебергер в Twitter, като добави, че планира да присъства на протест на мястото през този уикенд.  

Главният изпълнителен директор на Uniper Андреас Щеренбек заяви, че компанията очаква Datteln-4 да работи до крайната дата за използване на въглища през 2038 г. Предприятието по-рано заяви, че ще затвори старите си и по-малко ефективни въглищни централи до 2025 г., като намали общите си емисии на въглероден диоксид, въпреки че Datteln-4 ще функционира до изтичането на крайния срок.  

Дискусиите относно централата могат да предизвикат главоболия за държавната финландска компания Fortum Oyj - мажоритарният акционер на Uniper, която вече предизвика недоволство сред екоактивисти. 

Има голяма вероятност въглищната централата да е последната в Германия. Вместо това Uniper и други дружества за комунални услуги насочват вниманието си към природния газ и нисковъглеродните технологии.