Несигурността е новият враг в борбата с коронавируса

Бизнесът харесва последователността и предвидимостта, а в момента те са в недостиг

22:01 | 25 май 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Когато става въпрос за икономическо възстановяване, коронавирусът остава неговият първи враг. Не много зад пандемията обаче се нарежда една друга коварна сила: несигурността, пише The Wall Street Journal.

Бизнес лидерите днес се тревожат дали потребителите са готови да харчат отново, как компаниите ще оперират на фона на различните държавни и местни мерки срещу коронавируса, как общественият транспорт отново ще стане достатъчно сигурен, така че служителите и потребителите да се завърнат към нормалния живот с увереност.

“Несигурността е всеобхватен проблем”, твърди икономистът Пол Ромър, носител на Нобелова награда.

Той отбелязва, че заразата води до два вида несигурност, които нетежават на икономическата активност. Потребителите и служителите вероятно ще продължат още дълго да си задават въпроса дали ще се разболеят от една страна, а на макрониво американците остават несигурни относно начина, по който ще се развие вирусът и правителствените политики, на които все още разчитат.

Ромър отбелязва, че дори разпространението на вируса да бъде овладяно, завръщането към нормалната активност зависи от отношението на обществото, което е трудно да се предвиди.

“Представете си експеримент, в които всички ние сме имунизирани за една нощ, премахвайки несигурността около самата пандемия. Това, което може да остане, е несигурността по отношение на координацията: Колко бързо всеки ще възстанови нормалната си активност? Ако аз мисля, че всеки ще го направи бавно, тогава за мен също има смисъл да възстановя активностите си по-бавно”, обяснява Ромър. “Ако аз обаче смятам, че всеки ще възстанови активността си бързо, тогава и аз ще искам да възстановя своите бързо”, добавя той. С други думи увереността е заразна, докато страхът може да продължи да тежи на икономиката.

Междувременно бизнес лидерите се притесняват повече за по-практически въпроси, сред които е неединият характер на публичните политики в САЩ в сравнение с тези на други страни. Американската политическа власт е сравнително децентрализирана и остава такава по време на пандемия. В някои моменти изглежда, че американският президент Доналд Тръмп еднолично определя политиките от Белия дом, докато в други той прехвърля решенията на губернаторите и дори на кметовете.

Сега, когато фазата по възстановяване на икономическата активност вече е започнала, ръководителите на компании обмислят как да планират стратегиите си за отваряне, имайки се предвид различните правила. Бизнесът харесва последователността и предвидимостта, а в момента те са в недостиг.

Вероятно нищо няма да намали повече тежестта от опасенията, колкото предоставянето на повече тестове, което ще повиши увереността сред бизес лидерите, служителите и потребителите, че вирусът може да бъде установен с по-голяма ефективност и сигурност.

Поради тази причина Ромър призовава за по-амбициозна програма за тестване, така че заразените да бъдат установявани и изолирани по-ефективно, което би повишило увереността сред потребителите и бизнеса.