МАЕ: Глобалното потребление на петрол не е достигнало пика

Не всички промени от пандемията са негативни за петрола, заяви Фатих Бирол

16:40 | 25 май 2020
Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол. Снимка: Simon Dawson
Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол. Снимка: Simon Dawson

Глобалното потребление на петрол не е достигнало пика си, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика, цитиран от Bloomberg. Изказването му помрачи надеждите, че коронавирусната пандемия ще ограничи търсенето и ще намали вредните емисии.

“При липсата на силни правителствени политики, устойчиво икономическо възстановяване и ниските цени на петрола, глобалното търсене вероятно ще се върне до предишните нива и отвъд тях”, заяви Фатих Бирол в интервю.

Светът е потребявал през миналата година близо 100 милиона барела петрол на ден, като според представители на енергийната индустрия тогава е бил достигнат пикът. Те смятат, че пандемията може да ускори промените, които трайно да намалят потреблението, включително заради повечето служители, работещи от домовете си и спада при пътуванията. 

“Възможно ли е това да е пикът? Вероятно. Вероятно. Не отписвам тази възможност”, заяви ръководителят на BP пред Financial Times.

Ако е вярно, това би имало огромно отражение върху климатичните промени, тъй като потреблението на по-малко петрол ще понижи устойчиво емисиите на парникови газове, улеснявайки постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Бирол обаче предупреди правителствата, че коронавирусът ще понижи търсенето за кратко, като то ще се свие през 2020 г. до около 91 милиона барела на ден, но ще се възстанови през 2021 г. и след това.

“Поведенческите промени в отговор на пандемията са видими, но не всички от тях са негативни за потреблението на петрол. Повече хора работят от домовете си, но когато пътуват, те по-често използват автомобилите си, отколкото обществения транспорт”, заяви Бирол пред Bloomberg News. “Видеоконференциите няма да решат енергийните и климатичните предизвикателства, добрите правителствени политики ще го направят”, добави той.

Бирол призова правителствата да използват икономическите си пакети за възстановяване за борба с климатичните промени, като насочат разходи за зелена енергия, с което да помогнат за постигането на целите на Парижкото споразумение.

Бирол направи паралел с кризата от 2008-2009 г., когато търсенето на петрол отново отчете годишен спад, преди потреблението да се увеличи. Икономическите пакети тогава не се фокусираха върху зелената енергия, с което се пропусна възможността да се насочи фокуса и към предизвикателствата, свързани с изменението на климата.

МАЕ се придържа към очакванията си, че търсенето на петрол ще продължи да се увеличава през следващото десетилетие, преди да се стабилизира на сходни нива около 2030 г. В доклад, публикуван през ноември 2019 г., агенцията посочи, че глобалното потребление на петрол вероятно ще се увеличи до около 105 милиона барела на ден до 2030 г. и до около 106 милиона барела на ден до 2040 г.

В дългосрочния си анализ МАЕ включи очаквания за значително понижение на търсенето заради продажбата на нови превозни средства през следващите две десетилетия. Използването на по-ефективни двигатели по отношение на горивата може да свие търсенето с 9 милиона барела на ден, докато растежа на пазара на електромобили може да изтрие около 4 милиона от дневното потребление. Настоящата икономическа криза обаче вероятно ще понижи продажбите на автомобили за кратко, задържайки по-старите превозни средства на пътя за по-дълго.

“По-малкото автомобилни продажби значат повече стари коли на пътя”, каза още Бирол.