10 млн. хектара гори изчезват всяка година

До този извод достигат в своя Доклад за състоянието на горите през 2020 г. Организацията по прехрана и земеделие и Програмата на ООН за околната среда

15:26 | 23 май 2020
Обновен: 15:27 | 23 май 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Около 10 млн. хектара гори изчезват от земята всяка година – независимо дали става въпрос за дъждовните гори в Южна Америка и Азия или девствените букови гори в Румъния. Това е обезпокоително, пише в своя съвместен глобален Доклад за състоянието на горите през 2020 г. Организацията по прехрана и земеделие – (FAO), и Програмата на Организацията на обединените нации (ООН) за околната среда - (UNEP).

Скоростта на обезлесяване се е забавила през последните три десетилетия, отчита докладът. Независимо от това, от 1990 г. са изчезнали 420 милиона хектара горска площ, тъй като са трансформирани в друг тип площи. Главно в селското стопанство се корени вината за обезлесяването, смятат експерти. Авторите акцентират особено върху дейността на големите ферми за добитък и производството на соя и палмово масло

.

Обезлесяването допринася значително за прогресивната загуба на биологичното разнообразие, обясняват още специалистите. Горите са централно местообитание за много животни и растения по целия свят. Там могат да се открият около 60 000 дървесни вида, се посочва в доклада. Освен това 80% от всички видове земноводни, три четвърти от всички птици и 68% от всички бозайници са намирали своето местообитание там.

Световният фонд за природата (WWF) в Германия отбелязва, че всеки загубен хектар гора предизвиква драматична верижна реакция. „Изчезването на видове, загубата на устойчиви ресурси и възможности за генерирането на приходи, както и ускоряването на климатичната катастрофа ни създават екзистенциални трудности", казва Дияна Прецел, ръководител на политиката в областта биологично разнообразие към фонда.

"Европейският съюз носи специална отговорност тук. Около една шеста от цялата храна, която продаваме, допринася за обезлесяването в тропиците", уточнява тя.