Жълтите жилетки отново се активизират

Коронакризата събужда заспалото недоволство във французите

13:15 | 23 май 2020
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Движението на Жълтите жилетки във Франция излизат на протест с жълти маски в събота. Много градове са забранили демонстрациите заради мерките около коронавируса, но в някои групи във Facebook редица активисти планират да се срещнат на кръговите кръстовища или в централните части на градовете. „Сега повече от всякога“, гласи лозунг, който Жълтите жилетки разпространяват, пише Die Zeit.

Всъщност движението преустанови протестите преди година. В периода 2018-2019 стотици демонстранти излязоха на митинги, за да се борят за по-добри възнаграждения, по-ниски данъци за бедните и повече участие в обществените и политически процеси. Президентът на страната Еманюел Макрон първоначално потуши гнева на хората с по-висока минимална заплата и провеждане на дискусионни мероприятия.

Но сега, когато Франция е по-задлъжняла от десетилетия заради от коронакризата; когато консерватори и някои от министрите говорят за по-продължително работно време и програми за строги икономии, старото недоволство отново се разразява.

При скорошното си посещение в парижка болница Макрон бе "обстрелян" от критиките на от гневни медицински служители. "Не можем да си платим наемите", изразяват безпокойството си някои от тях. „Всички искат да напуснат болницата“, допълват други. Забележимо напрегнатият от реакциите френски президент установява, че спешно трябва овладее положението. Само една трета от французите са доволни от това как страната им се справя с кризата.

Но това недоволство все още не е изразено в мащабни демонстрации така, както е в други страни. Дори конспиративните теории, които в момента занимават Германия, засега срещат малък процент подкрепа във Франция. Малко от тях приписват заслугата за пандемията на Бил Гейтс, освен това не много от тях вярват и че вирусът е безобиден - или поне рядко изразяват това мнение публично.

Французите поне привидно приеха комендантския час. Това е изненадващо, защото за разлика от Германия, Франция наложи много по-строги ограничения за придвижване и излизане - всеки можеше да излиза от дома си само по един час на ден с пропуск и само в радиус от един километър.