Роботи астронавти вместо хора - изгодният начин за изследване на космоса

Аватарните технологии идват на помощ

18:51 | 17 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поддържането на астронавт в орбита може да струва повече от 430 милиона долара годишно, смята тригодишният стартъп Gitai. Възможно е хората да останат живи в космическото пространство заради парите и усилията, вложени в осигуряването на тяхната безопасност. Един от начините да се намалят разходите и рисковете е да се изпрати аватар - робот с дистанционно управление, пише Bloomberg.  

„Имаме нужда от роботи, които да ни помогнат“, каза втората жена астронавт в Япония Наоко Ямазаки. „В крайна сметка би трябвало да можем да изпълняваме тези задачи дистанционно или да оставим роботите да ги поемат изцяло“, добави тя.  

Докато НАСА отваря Международната космическа станция за частни фирми и се впуска в мисията “Артемида” да изпрати астронавтите отново на Луната, все повече нараства приемането на необходимостта разходите да се държат под контрол, дори когато проектите за космически проучвания стават все по-сложни. 

Точно тук на помощ идват аватарните технологии. Оператор, оборудван с обвиващи екрани или сет за виртуална реалност, ще може да мести механични ръце или цял робот от разстояние. Задачата в момента е да се обединят хардуера и софтуера, за да може всичко да работи. Това е една от причините да се очаква до 2023 г. пазарът на космическа роботика да достигне 4.4 милиарда долара. 

„Аватарните технологии ще ускорят нашата възможност за изследвания в космоса“, каза Ануше Ансари, първата жена мюсюлманка, която отиде в космоса.  

“С правилните технологии същност можем да имаме най-доброто от двата свята - от роботи и човешко любопитство, интелигентност и интерактивност”, каза тя.