Проучване: 40% от американците не биха си купили китайски стоки

12% не биха купили продукти Европа

17:52 | 17 май 2020
Обновен: 02:38 | 7 юни 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Около 40% от американците заявиха, че не биха купили продукти от Китай. Това сочи проучване сред 1012 възрастни, проведено на 12-14 май от базираната във Вашингтон FTI Consulting, компания за бизнес консултации. За сравнение 22% от анкетираните не биха купили от Индия, 17% отказват да купуват от Мексико и 12% бойкотират стоки от Европа, пише Bloomberg.  

Ето какво още установи анкетата: 

- 55% не мислят,  Китай ще изпълни своите ангажименти по търговските сделки, подписани през януари за закупуване на повече американски продукти;

- 78% биха били готови да плащат повече за продукти, ако компанията, която ги е произвела, премести производството си извън Китай;

- 66% подкрепят увеличаването на ограниченията върху вноса с цел стимулиране на икономиката в САЩ. 

За наблюдателите на търговската политика тази последна точка е удивителна, тъй като голяма част от американците традиционно избягват протекционизма. Според Gallup почти четири пети от американците възприемат международната търговия като възможност, а не като заплаха - число, което постоянно нараства през последното десетилетие.  

След две години търговски войни и сегашния удар на коронавируса, произхождащ от Китай, едва ли е изненадващо да се види някакво вдигане на общественото мнение в САЩ за основния икономически конкурент на страната.  

Но степента и времето на изместване му - по-малко от шест месеца преди президентските избори - може да създаде голяма промяна в електората. Това може да насърчи някои от по-суровите критици на Китай във Вашингтон, а това от своя страна би довело до огромни потенциални последици за финансовите пазари.