Гърция разхлабва мерките срещу коронавируса от понеделник

Страната възстановява свободното движение на хора и дейността на фериботите

21:31 | 15 май 2020
Обновен: 12:02 | 7 юни 2020
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция ще облекчи мерките срещу коронавируса, позволявайки свободното движение в страната от следващата седмица като част от постепенното възстановяване на икономическата активност. Полетите между страната и няколко нейни партньори от Европейския съюз обаче остават забранени до 31-ви май, съобщава Bloomberg.

"Свободното движение на хора в континенталната част на Гърция и на остров Крит ще бъде позволено от понеделник", обяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. Гърция е сред страните с най-малък брой на заразени с коронавирус в световен мащаб, което даде повод на правителството на премиера Кириакос Мицотакис да разхлаби мерките.

“На фериботите ще бъде позволено да възстановят дейност с 50-процентен капацитет”, заяви още Хардалиас по време на брифинг. Пътниците ще трябва да попълват здравни формуляри и да спазват дистанция от 1.5 метра, съгласно правилата, които са в сила до 15-ти юни. Температурите им ще бъдат измервани, преди да се качат на фериботите.

Гърция планира поетапно да възстанови и международните полети от края на май, започвайки с услугите между Атина и Мюнхен, Цюрих, Франкфурт и Женева.

Забраната за полети от и до Италия, Испания, Великобритания и Нидерландия е удължена до 31-ви май, а по отношение на Албания и Северна Македония ограниченията са в сила до 14-ти юни, стана ясно още от брифинга на Хардалиас.

Влизането на граждани от страни извън ЕС също остава забранено в Гърция.