Ватиканът затяга разходите, тъй като коронавирусът спира даренията

Очаква се приходите да спаднат с 25%-45% през тази година

21:31 | 13 май 2020
Обновен: 04:37 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Ватиканът не е изложен на риск от неизпълнение на задълженията, но е изправен пред "трудни години", тъй като коронавирусът спира дарения и приходи в бюджета, заяви ръководителят на Секретариата по икономическите въпроси на Ватикана отец Хуан Антонио Гереро Алвес, цитиран от Bloomberg.  

Очаква се приходите да спаднат с 25%-45% през тази година, заяви Гереро пред официалния сайт Vatican News в сряда.  

През последните години в бюджета на Ватикана има дефицит от 60 до 70 милиона евро годишно, тъй като разходите надхвърлят сумата от над 270 милиона евро, които Ватиканът получава от католици и църкви по света.  

„Някой може да си помисли, че дефицитът е в резултат на лошо управление. Но разходите са насочени към подкрепа на мисията на Светия престол и на папата, както и към благотворителна и медийна дейност”, каза Гереро.  

Свиването на приходите тази година е отчасти следствие от закриването на музеите на Ватикана и по-ниските приходи от имотите на Светия престол в Рим и на други места. 

 "Ще има свиване на доходите от наем", каза Гереро. „Вече бяхме решили, когато одобрихме бюджета на тази година, разходите да бъдат намалени, за да се намали дефицитът“, добави той.