Как ще изглежда офис животът по време на пандемия?

С маски, ограничения за социална дистанция и мерки за дезинфекция компаниите в САЩ планират да върнат служителите в офисите си

11:02 | 16 май 2020
Обновен: 00:41 | 6 юни 2020
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Коронавирусната пандемия промени всяка част от обичайния офис живот. Когато служителите отново се завърнат на работа в САЩ - някои от тях с предпазни маски, ще установят, че офисите им са трансформирани, пише The Wall Street Journal, като цитира ръководители и представители на дружества в страната.

В асансьорите в офисите служителите вероятно ще се возят сами, а бюрата им ще бъдат обградени с пластмасови шлемове, за да се намали възможността за разпространение на заразата. Също така, може би заведенията, фитнес залите и душовете ще останат затворени, а промените няма да отпаднат, докато коронавирусът не изчезне.

Някога компаниите похарчиха милиони долари за модернизиране на офисите си, за създаването на отворени работни пространства, уютни конференти зали и обособяването на помещения, където служителите им да могат да се събират. Тези проекти се оказват проблем сега, твърдят техните ръководители.

Трансформацията на офисите в сигурни места, на които служителите да се завърнат, се оказва дори по-голямо предизвикателство от това те да бъдат изпратени да работят по домовете си. Различните изисквания на местните власти допълнително затрудняват ситуацията.

На някои места, като в Ню Йорк, предпазните маски за лице трябва да бъдат носени на публични места, докато например в Тексас маските трябва да се използват, когато хората не могат да спазват дистанция.

Infor, базирана в Ню Йорк компания с приблизително 17 000 служители, планира да помоли всички от тях да носят маски, докато работят, като дружеството не бърза да отвори отново офисите си, дори да получи разрешение за това от властите.

Гигантът за споделени работни пространства WeWork някога ценеше именно близостта, правейки нарочно тесни коридорите си, така че хората да имат възможност да общуват повече помежду си. Сега компанията премахва над 30 хиляди стола в конферентите си зали по целия свят, за да гарантира социалната дистанция между служителите, заяви неин представител.

Cushman & Wakefield, агенция за недвижими имоти, планира да постави разделители от плексиглас между бюрата в офисите си и да очертае кръгове на пода, които да ориентират служителите ѝ колко далеч трябва да са един от друг.

McCann Worldgroup, една от най-големите рекламни агенции на Interpublic Group, обмисля да позволява на различна група от служителите си да влиза в офисите в различни дни от седмицата.

Компанията преразглежда и начините, по които ще предостави възможност на служителите си да се хранят на работните си места. McCann е поръчала десетки мигровълнови фурни и хладилници, за да може хората в офисите ѝ да донесат обядите си. Уредите ще бъдат поставяни в големи помещения на всеки етаж на сградата. Дружеството е поставило и препарати за дезинфекция.

Squarespace заяви, че ще позволява в някои от офисите си само по един човек да се вози в асансьора. За да избегне струпването на хора Qualtrics на германския софтуерен гигант SAP ще помоли някои от служителите си да използват стълбището.

Според главния изпълнителен директор на компанията мнозина от служителите ѝ ще приемат това като упражнение, а имайки се предвид, че част от 25-те офиса на дружеството се намират в нискоетажни сгради, това няма да представлява проблем.

Дори офисите да бъдат отворени отново, представители на компании твърдят, че е възможно да затворят пак, ако ситуацията около разпространението на коронавируса се влоши.

Когато HP отново отвори офисите си в Ухан преди няколко седмици и позволи на ограничен брой служители да се върнат, производителят на компютри и принтери предостави на всички предпазни маски за лице, ръкавици и бутилка дезинфектант за ръце.

"Служителите в САЩ могат да очакват същото", заяви представител на компанията, занимаващ се с човешки ресурси. HP вече обяви, че нейното повторно отваряне в САЩ ще зависи от това къде са базирани служителите ѝ и с какво се занимават, но повечето от тях ще продължат да работят от домовете си.