СЗО: Има 7-8 надеждни кандидати за разработване на ваксина срещу коронавируса

За тази цел обаче са необходими допълни средства, отбеляза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

07:59 | 12 май 2020
Обновен: 05:30 | 7 юни 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че 7-8 надеждни кандидати сред изследователските екипи са в търсене на ваксина срещу коронавируса, пише Die Zeit.

Дейността им ще бъде финансово подкрепена и от 7,4 милиарда евро, набрани от донорска конференция за тази цел, заяви пред Икономическия и социален съвет на Организацията на обединените нации (ООН) генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Допреди два месеца все още се предполагаше, че търсенето на ваксина ще отнеме 12-18 месеца.

Въпреки това парите, които 40 държави, организации и банки обещаха за изследвания, лечение и тестване, няма да са достатъчни, посочи Тедрос. Необходими са допълнителни средства, за да се ускори процеса по разработването на ваксина, но най-вече за да се гарантира, че ваксинацията ще достигне до всички.

„Имаме добри кандидати", уточни Тедрос. Те са повече от сто, но седем или осем са особено обещаващи. Тедрос не е посочил кои са най-успешните изследвания. Над 400 учени са се включили в процеса по разработването на ваксина.

„Вирусът Sars-CoV-2 е много заразен и е убиец“, подчерта директорът на СЗО. Той е причинал повече от 4 млн. инфекции и близо 275 000 смъртни случая по целия свят.