Air France-KLM: Възстановяването в авиационения сектор ще отнеме години

Компанията ще започне преговори с френските профсъюзи през юни за адаптиране към по-ниския капацитет на работа през тази и следващата година

16:51 | 7 май 2020
Обновен: 15:02 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Air France-KLM предупреди, че търсенето на самолетни пътувания ще се нуждае от няколко години, за да се възстанови, съобщава Bloomberg.

Базираният в Париж превозвач се отказа от прогнозите си за тази година в четвъртък и посочи, че очаква значително по-голяма загуба през второто тримесечие, отколкото през първите три месеца на годината.

Въздействието на „прекомерното хеджиране“ на горивата доведе до нетна загуба за първото тримесечие в размер на 1,8 млрд. евро, се посочва в съобщение на компанията.

„Ние сме в разгара на най-голямата криза в здравеопазването, с която някога се е сблъсквала нашата индустрия“, каза главният изпълнителен директор Бен Смит. По неговите думи компанията ще започне преговори с френските профсъюзи през юни за адаптиране към по-ниския капацитет на работа през тази и следващата година.

Превозвачът очаква капацитетът да остане под 95% през това тримесечие и да е с 80% по-малък през третото тримесечие, тъй като  пътуванията бавно да започнат да се възстановяват през лятото. Смит каза, че е оптимистично настроен към възстановяване на капацитета на около 60% до края на годината.

Превозвачът, който се нарежда на второ място в Европа след Lufthansa AG по отношение на пътническия трафик, се готви да получи 11 милиарда евро заеми и гаранции от държавните си акционери Франция и Холандия.

Авиационната индустрията се изправя пред най-лошата си криза, която според оценките на Международната асоциация за въздушен транспорт без държавна помощ може да доведе до фалит на половината от авиокомпаниите по целия свят.

Европейският съюз одобри 7 милиарда евро финансиране от френската държава, което е предназначено за Air France. Холандското правителство заяви, че планира да осигури между 2 милиарда и 4 милиарда евро за KLM, като още се работи по детайлите на пакета.