Най-богатият европеец се оказа най-губещият от коронакризата човек в света

Към 6 май Бернар Арно е загубил толкова пари, колкото приблизително е спечелил главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос

14:24 | 7 май 2020
Обновен: 16:51 | 4 юни 2020
Собственикът на LVMH Бернар Арно. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Бернар Арно, най-богатият мъж в Европа, прекарва дълги часове в офиса си в Париж, планирайки бъдещето на империята си LVMH, след като отмине коронавирусната пандемия. На 71 години милиардерът е преживял няколко кризи, но нито една не е била подобна на тази, оказвайки влияние на всичките над 70 бранда, които притежава - от Dior до Fendi, пише Bloomberg.

Богатството на Арно се стопява. С понижението в цените на акциите на LVMH от 19% през 2020 г., нетното богатство на Арно се свива с над 30 милиарда долара, а според индекса Bloomberg Billionaires той губи повече от всеки друг човек в света. Към 6 май Арно е загубил толкова пари, колкото приблизително е спечелил главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Повечето от модните бутици на Арно по света остават затворени от месец насам, което води до милиарди пропуснати приходи от най-печелившата част от бизнеса му. Производителят на една пета от шампанското в света под марката Moët & Chandon продава далеч по-малко от обичайното, тъй като концертните зали, нощните клубове и ресторантите затвориха в опит да бъде овладяно разпространението на коронавирусната пандемия. Притежанието на парфюмът J’adore Dior е все по-малък приоритет на фона на продължаващата здравна криза.

В разгара на всичко това Арно трябва да плати 16 милиарда долара за Tiffany & Co. в рамките на най-голямото придобиване в модната индустрия до момента. LVMH отрече предположенията, че ще се оттегли от сделката или ще се опита да предоговори цената ѝ, след като бизнесът на американския бижутер също беше замразен.

Все пак инвеститорите не биха отписали акциите на Арно. Книжата на LVMH се справиха по-добре от тези на Kering, собственикът на Gucci, както и от тези на Richemont, които поевтиняха съответно с по 25% и 30%. Според експерти брандовете на Арно, имайки се предвид маржовете им, и натрупаните от компаниите парични наличности в размер на 9 милиарда евро, позволяват не само да се преодолее кризата, но и да продължат да се разрастват.

В исторически план Арно прави инвестиции по време на спадове, когато конкурентите му са били твърде слаби, за да продължат напред. Стратегията на LMVH често е “харчи много, за да печелиш много”.

Това, което може би е изключително в настоящата ситуация, са инвестициите, които Арно планира да поддържа. LVMH се придържа към плана си да отвори отново магазина Samaritaine в Париж като безмитен търговски център и хотел. Строителните дейности по проекта на стойност 1 милиард долара бяха възобновени, като възможно откриване може да се случи през февруари следващата година. LVMH планира да построи и луксозен хотел Cheval Blanc в Лос Анджелис.

Givenchy също се придържа към плановете си да назначи нов дизайнер и да промени бранда навреме за модното ревю през септември, въпреки че свързаните с вируса ограничения могат да попречат на дебюта на новия дизайнер.

За разлика от Givenchy, италианският производител на обувки Salvatore Ferragamo заяви, че ще замрази или отмени всички неналожителни инвестиции още през март.

Тъй като прогнозите сочат, че LVMH ще отчете най-резките спадове в историята си - анализаторите очакват оперативната печалба за първото тримесечие на компанията да се свие приблизително наполовина - Арно все още може да реши да премине към съкращения. В САЩ веригата Sephora на LVMH вече съкрати над от 3000 души (около 30% работната си сила) в началото на април.

Имайки се предвид обаче стабилните финанси на компанията и продажбите, показващи признаци на възстановяване в Китай, LVMH може също така да удвои инвестициите си по време на кризата.

В понеделник ще бъде първия тест за LVMH, тъй като мерките въвза овладяване на коронавирусната пандемия ще започнат да се облекчават. След като от март насам компанията реконфигурира френските си заводи, за да започне производство на защитни маски и дезинфектанти до 60 тона седмично, тя ще може да възобнови производството на известните си аксесоари.

Магазини, включително повечето обекти на Sephora, Dior и Louis Vuitton, също ще отворят отново.