Коронавирусната пандемия ще струва скъпо на Франция

Френското правителство вече подкрепи Air France и заяви готовност да помогне и на Airbus в случай на необходимост

20:59 | 5 май 2020
Обновен: 17:15 | 4 юни 2020
Снимка: Cyril Marcilhacy

Цената на глобалната коронавирусна пандемия нараства за Франция, като отмяната на изплащане на дивиденти от засегнатите компании вероятно ще струва на правителството около 2 милиарда евро през тази година, пише Bloomberg.

"Отмяната на плащанията идва на фона на огромната държавна подкрепа, която Франция предостави на компаниите за осигуряване на ликвидност", посочи директорът на френската държавна агенция APE в интервю за BFM Business.

Франция притежава дялове в около 88 компании, представляващи широка част от икономиката, включително някои, които вече усетиха тежестта на пандемията - като Air France-KLM, Renault и Aeroports de Paris. 

“Открихме около 20 големи компании, които са много уязвими на кризата и които без съмнение ще имат нужда от увеличение на капитала”, коментира още ръководителят на APE. Той отказа да назове дружествата, но добави, че агенцията планира да им предостави “втора вълна” на подкрепа, за да гарантира устойчивостта им.

Airbus, в коят Франция има дял, заздрави баланса си, но авиационният сектор е сред най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия на фона на спада в търсенето, който изтрива и поръчките за нови самолети.

Миналата седмица френският министър на бюджета Жералд Дарманен заяви, че Франция е готова да окаже помощ на Airbus, но за момента компанията няма нужда от нея.

Очаква се Renault да получи гарантиран от държавата заем в размер на 5 милиарда евро. В замяна на помощта, автомобилният производител ще поеме ангажимент по отношение на намаляването на въглеродните емисии на колите си и ще се фокусира върху производството на електомобили.

По-рано Франция предостави помощ в размер на 7 милиарда евро на Air France-KLM.

След като обяви помощта, френското правителство, което заедно с Холандия притежава акции в Air France-KLM, посочи и условията на финансиране. Те включват изискването компанията да е “добър клиент” на европейския самолетен производител Airbus, който също изпитва затруднения в кризата.