Богатите инвеститори чакат ново поевтиняване на акциите преди да минат към покупки

Акциите са поскъпнали с над 20% от най-ниските си нива от март, то те остават доста под върховете си за 2020 г.

14:20 | 30 април 2020
Обновен: 19:57 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

По-голямата част от най-богатите инвеститори в света чакат акциите да поевтинеят още преди да минат към покупки отново заради притесненията, свързани с ефектите върху световната икономика. Това става ясно от проучване на UBS Global Wealth Management, цитирано от Bloomberg.

Сред анкетираните инвеститори и собственици на бизнес с най-малко 1 млн. долара инвестиционни активи или със същия обем годишни доходи 61% искат да видят поевтиняване при акциите с между 5 и 20% преди да купят отново ценни книжа, докато 23% казват, че моментът вече е подходящ за това.

Хората, притежаващи богатство с голяма нетна стойност, са предпазливи по отношение на рисковите активи, като 60% от тях смятат, че е много вероятно глобална рецесия да настъпи през следващите 12 месеца, показва априлската анкета на UBS.

Все пак те остават до голяма степен положителни по отношение на дългосрочните перспективи.

Блокирането на икономиките с цел ограничаване разпространението на коронавируса доведе до затварянето на много бизнеси и намали търсенето, което значително увеличи шансовете за рецесия през тази година.

И докато акциите са поскъпнали с над 20% от най-ниските си нива от март, то те остават доста под върховете си за 2020 г.

Междувременно от анализ на Bank of America от по-рано този месец стана ясно, че държането на кеш е на най-високото си ниво след терористичните атаки на 11 септември.

Делът на американските инвеститори, които са оптимисти за собствената си икономика в краткосрочен план, падна до 30% в проучването на UBS, от 68% за периода до началото на януари. За сравнение около 55% от азиатските инвеститори имат позитивна оценка за перспективите.

Почти половината от участниците в анкетата не планират да променят портфейла си от акции, а 37% планират да инвестират повече, докато само 16% намаляват инвестициите си.

UBS е анкетирал 2928 инвеститори и 1180 собственици на бизнес между 1 и 20 април.