Европа търси безопасен начин за възстановяване на туризма преди летния сезон

Трябва да имаме единен подход за отваряне на границите на ниво ЕС, заяви хърватският министър на туризма Гари Капели

19:42 | 27 април 2020
Обновен: 20:08 | 4 юни 2020
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС) търсят начин как да възстановят дейността на туристическата индустрия това лято, без да предизвикат нова вълна на коронавирусната инфекция, съобщава Bloomberg.

“Всички ние се съгласихме, че трябва да имаме единен подход, когато става въпрос за отварянето на границите, все едно сме едно семейство”, заяви хърватският министър на туризма Гари Капели пред репортери в Загреб. “Хората все още искат да пътуват извън границите на страните си и ние трябва да им позволим това, доколкото можем”, добави той.

Туризмът генерира около 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и осигурява работа на около 12-процентен дял от служителите в блока, сочат данни на хърватското правителство.

Средиземноморските страни са особено уязвими на влиянието на пандемията, тъй като туризмът генерира значителна част от брутните им вътрешни продукти и работните места в тях.

Миналата седмица Испанската централна банка заяви, че икономиката на страната може да се свие с между 6.8% и 12.4%, като точното число зависи от това колко дълго ще останат в сила мерките срещу коронавируса и процента на оцелелите компании. Гръцките хотели очакват да загубят половината от прогнозираните си приходи през 2020 г., което би допринесло за икономическо свиване в Гърция от между 5 и 10% според очакванията на правителството в Атина.

Хърватия разчита на туризма за около 20-процентен дял от БВП. Страната очаква да загуби около 75% от обичайните си приходи от туристическия сектор през тази година, което може да значи икономически спад от 9%, сочат данни на Международния валутен фонд.

Макар че някои европейски държави, включително Испания, Германия и Хърватия, започнаха да облекчават мерките срещу разпространението на коронавируса, все още нито едно правителство не е отворило напълно границите си за чужденци.

“Ако няма широко споразумение на ниво ЕС относно протоколите за сигурност, Хърватия ще се насочи към двустранни сделки за отваряне на въздушните и сухопътните си коридори със заинтересовани страни”, обяви Капели. Той добави, че в този процес ще бъдат включени и консултации с епидемиолози.