Японската централна банка увеличи стимулите заради пандемията

Банката беше изложена на все по-голям натиск да предприеме повече действия

07:57 | 27 април 2020
Сградата на Японската централна банка в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Сградата на Японската централна банка в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка премахна ограниченията за покупки на държавни облигации, присъединявайки се към другите централни банки в безпрецедентното увеличаване на паричните стимули заради щетите, които коронавирусът нанася на световната икономика, съобщава Bloomberg.

Централната банка освен това ще увеличи обхвата си за закупуване на корпоративни облигации и търговски книжа, като увеличи тавана им за изкупуване до 20 трлн. йени, се посочва в изявлението на централната банка. За сравнение таванът преди беше около 7 трлн. йени.

Централната банка също така изясни ангажимента си да купува неограничени количества държавни облигации, като се отказва от насоки за закупуването им с годишен темп от 80 трилиона йени.

На фона на допълнителните мерки за подпомагане на компаниите, банката запази своите краткосрочни и дългосрочни лихвени цели непроменени. Връщането към относителна стабилност на фондовите пазари и намаляването на притесненията около засилването на йената дадоха на Японската централна банка възможност да диша и да остави основните си лихви непроменени на ниво от -0,10%.

Допълнителни стимули се очакваха от 59% от икономистите, до които Bloomberg се допита. Банката беше изложена на все по-голям натиск да предприеме повече действия, тъй като извънредно положение този месец доведе до нарастваща нужда от финансова подкрепа.

Междувременно тази седмица заседават и Европейската централна банка и Федералният резерв.

Допълнителните мерки, обявени от управителя на ЯЦБ Харухико Курода, показват по-висока степен на координация на фискално-паричната политика, след като премиерът Шиндзо Абе обяви стимули от над 1 трилион долара през този месец и план за издаване на повече облигации.

Решенията на банката в понеделник са и сигнал, че загрижеността на ЯЦБ за пандемията бързо се засили.