Венецуела обяви контрол върху цените заради все по-големия недостиг на храни

Недостигът на храна в провинцията води до протести и безредици

17:57 | 25 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Венецуела установи нов контрол върху цените на повече от 20 продукти и обяви поглъщането на производител на готварско олио, тъй като недостигът на храна в провинцията води до протести и безредици, съобщава Bloomberg.

Вицепрезидентът Делси Родригес заяви, че правителството скоро ще поеме надзора над Empresas Polar – националния хранителен гигант и най-голямата частна компания във Венецуела. Производителят на шунка Plumrose Latinoamerica също ще бъде контролиран.

„Трябва да гарантираме, че договорените цени се поддържат и спазват“, заяви Родригес по време на телевизионна пресконференция в петък.

От Empresas Polar нарекоха мерките „произвол“, като от там добавиха, че ще навредят на способността им да доставят храна в цялата страна.

„Въпреки икономическата ситуация, пред която сме изправени, както и проблемите с доставките на гориво и електроенергия, ние продължаваме да произвеждаме и разпространяваме качествена храна на цени, съобразени в икономическата реалност и в съответствие с венецуелските закони“, каза главният изпълнителен директор на компанията Лоренцо Мендоса.

Въпреки шестседмичното блокиране, наредено от правителството, този месец са регистрирани над 500 протеста в цялата страна, като в някои случаи се стига до грабеж и насилие, тъй като храната и горивата не достигат.

Докато икономиката на Венецуела върви към седмата си година на свиване, неотдавнашното облекчаване на контрола и неофициалната доларизация върнаха малко живот в икономиката.

Контролът върху цените, установен за първи път от президент Уго Чавес, за да овладее инфлацията, доведе до опустошителен недостиг на основни стоки, които се продаваха на загуба.