Индустрията и автомобилният сектор показват признаци на възстановяване в Германия

Канцлерът Ангела Меркел придвижва бавно плановете да върне Германия към нормалното й състояние

12:33 | 25 април 2020
Обновен: 23:30 | 6 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Миналата седмица може да е достигнато дъно в спада на енергийното търсене в Германия, тъй като производствени гиганти от Volkswagen до BASF сигнализират, че възстановяване е близо, пише Bloomberg.

Индустрията консумира 46% от електроенергията в Германия и 38% от природния газ по данни на Федералната асоциация на енергетиката и водната индустрия (BDEW).

Най-голямата европейска икономика започна да въвежда ограничителни мерки заради коронавируса от 20 март – по-късно от повечето други страни в региона. Инвеститорите, които търсят сигнали за възобновяване на активността могат да насочат погледи към пазара на електроенергия.

„Индустриалният сектор определено е мястото, където ще видим първите сигнали за връщане на търсенето на електроенергия“, казва Оливър Ракау, главен икономист в Oxford Economics. Според него обаче  въпреки че някои фирми започват да произвеждат отново е малко вероятно те да преминат бързо към нормалните нива на производство.

Канцлерът Ангела Меркел придвижва бавно плановете да върне Германия към нормалното й състояние, като вече позволи на някои по-малки магазини да отворят тази седмица. Очаква се и децата да започнат да се връщат в училище в началото на май.

Изглежда търсенето на електроенергия достигна дъното тази седмица, като през последните дни се увеличи за първи път от въвеждането на ограничителните мерки.

Volkswagen обяви, че възобновява производството си в Германия, макар че връщането към „нормалното“ изглеждат далеч. Производителят на автомобили разпространи насоки на 19 езика сред над 40 000 доставчици по целия свят за това как работниците трябва да се защитят от вируса.

С постепенното отпадане на ограниченията се очаква и увеличаване на индустриалното производство през април и май и следователно в консумацията на енергия. А дали това ще продължи по всяка вероятно зависи от разпространението на коронавируса.

Хора и превозни средства

Данните, показващи мобилността на работната сила, също показват някои признаци на по-висока активност и могат да потвърдят тенденцията, наблюдавана в енергетиката.

Доставките на гориво се свиха в Германия, след като хората трябваше да си останат у дома.

“Продажбите на бензиностанции в Германия са претърпели масивен спад с над 80%“, посочват от ресорната асоциация.

Трафикът по пътищата намаля, след като страната затвори сухопътните си граници с пет съседни държави и засили контрола върху корабите и летищата. Много компании помолиха персонала да работи от вкъщи, като намали броя на хората, които пътуват и използват междуградски влакове.

В по-дългосрочен план перспективите пред Германия зависят от това как останалата част от световната икономика се справя с вируса.

Така или иначе обаче се очаква търсенето на електроенергия и продажбите на бензин и дизел да останат под нивото от предходната година.