Русия посъветва гражданите си да не пътуват тази година

Този месец властите също затегнаха ограниченията за движение вътре в страната

18:40 | 24 април 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Руснаците не бива да планират пътуване в чужбина през тази година, защото както Русия, така и голяма част от света се борят с пандемията, която прекъсна транспортните връзки, заяви помощник на президента Владимир Путин, цитиран от Bloomberg. 

„Една година не е трагедия, нали? Така че не планирайте никакви чуждестранни пътувания за тази година ", каза в интервю по националната телевизия Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.  

Ограниченията за движение ще бъдат облекчени стъпка по стъпка и ще отнеме известно време, каза тя. 

Русия затвори границите си и спря почти всички международни полети и други транспортни средства в чужбина заради пандемията.  

Този месец властите също затегнаха ограниченията за движение вътре в Русия, въвеждайки система от задължителни дигитални пропуски за пътуване и ограничавайки броя на пътуванията за седмица.  

Путин каза на повечето руснаци да останат вкъщи до 30 април, предупреждавайки, че епидемията все още не е достигнала своя пик в страната. Той също така отложи всички планирани публични чествания на Деня на победата на 9 май, включително военния парад на Червения площад. 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия нарасна с 9,3% до 68 622 през изминалия ден, като отново се ускори след два дни забавяне. Броят на смъртните случаи се увеличи с 60 души до 615 души.