Руската централна банка понижи лихвите до най-ниското ниво за последните 6 години

Институцията сигнализира за предстоящи допълнителни намаления на лихвите

16:04 | 24 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка намали основната си лихва с половин процентен пункт и сигнализира за предстоящи допълнителни съкращения, тъй като икономиката на страната се насочва към най-тежкия спад от повече от десетилетие, съобщава Bloomberg.

Основната лихва в Русия беше намалена с 50 базисни пункта до 5.5%, заяви централната банка в свое изявление - най-ниското им ниво след анексията на Крим през 2014 г. Ходът на банката беше очакван от повечето от допитаните от Bloomberg икономисти. Рублата повиши стойността си.

Централната банка “запазва отворена перспективата за допълнително съкращаване на основна лихва на предстоящите си заседания”, става ясно още от изявлението на сайта на институцията. Банката очаква свиване на икономиката между 4 и 6% тази година, като прогнозира цената на уралския петрол да се движи около 27 долара за барел - близо 50-процентно съкращение на предишните прогнози.

Това е “ясна индикация, че приоритет за централната банка е да предотврати трансформирането на задаващата се рецесия в депресия”, заяви анализатор от Rabobank.

Централните банкери в Русия понесоха критики, че не предоставят достатъчно стимули, за да бъде преодолян двойният удар върху икономиката от коронавируса и историческия спад в цените на петрола. Международният валутен фонд прогнозира миналата седмица руската икономика да се свие с над 5% тази година, а през 2021 г. да последва слабо възстановяване.

Русия се присъедини към останалите развиващи се икономики, чиито централни банки преминаха към парични улеснения, след като коронавирусната пандемия забави растежа по света. Мексико намали лихвите с 50 базисни пункта тази седмица, докато Южна Африка, Турция и Перу преминаха към лихвени съкращения от един процентен пункт този месец.