СЗО: Заболелите от коронавирус се увеличават в Източна Европа

От 10 страни по света, които докладват за нарастващ брой на новозаразените през последните 24 часа, 6 са в европейския регион

19:44 | 23 април 2020
Обновен: 03:58 | 7 юни 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Почти 50% от случаите на заболели с коронавирус в световен мащаб, над 1.2 милиона, са в европейския регион. Над 110 хиляди са жертвите на болестта. Страните в източната част на континента (Русия, Турция, Украйна и Беларус) отчитат ръст на новозаразените през последните седмици, съобщава Световната здравна организация на сайта си.

"Миналата седмица изпратихме екипи в Беларус, следващата седмица ще изпратим и в Таджикистан и Туркменистан", каза в изявление д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Той посочи, че от 10 страни по света, които докладват за нарастващ брой на новозаразените през последните 24 часа, 6 са в европейския регион. Клуге призова всички страни да се придържат към разработените стратегии срещу заразата, включително тестване, идентифициране на заразените и контактните им лица и поставянето им под карантина, както и да следят за доказателства за ефективността на мерките.

“По-голямата възможност за тестване, увеличения капацитет на медицинските заведения и мерките за социална дистанция дадоха резултат в Испания, която може внимателно да облекчи рестрикциите”, става ясно още от изявлението на Клуге.

Той отбеляза, че всеки сигнал, че вирусът е под контрол е добър, но призова страните да останат внимателни.

“Всички стъпки за облекчаване на мерките за социално и физическо дистанциране ТРЯБВА да бъдат внимателно обмислени и постепенно предприети. Обществото трябва да разбере присъщите рискове, тъй като правителствата, разбираемо, се опитват да облекчат социалното напрежение и да намалят натиска върху икономиките”, изтъкна още Клуге.

"Няма бърз път към новото нормално", добавя експертът.